Ägg.
Foto: Charlie Neibergall/TT.

Salmonellasmittade ägg i Blekinge

"De är hemma och är friska"
0:31 min

Tre personer i Blekinge och minst 12 i södra Sverige har insjuknat och fått söka vård efter att ha ätit salmonellasmittade ägg. 140 kartonger beslagtagna från butiker i Ronneby.

Tre personer i Blekinge har fått uppsöka sjukvård efter att man smittats av salmonella. Enligt livsmedelsverket handlar det troligen om ett större utbrott som drabbat Blekinge och Småland.

Eva-Marie Lundberg som är miljö- och hälsoskyddsinspektör i Ronneby säger att man hittat salmonella i ägg som importerats från Polen.

Ett omfattande arbete med att spåra smittan pågår just nu.

Enligt henne är stora mängder ägg beslagtagna, men smittade ägg kan fortfarande finnas i butik. Ägg från Polen är stämplade med en kod som börjar med bokstäverna PL.

Bengt Wittesjö är smittskyddsläkare och hygienöverläkare vid landstinget Blekinge, och han uppmanar nu till att enbart äta svenska ägg för att inte riskera att bli smittad.  

De tre i Blekinge som har insjuknat, vart bor de någonstans?  

– De bor i Ronneby-trakten, kan jag säga. De är hemma och är friska nu, säger Bengt Wittesjö. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".