Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Politikerna oense om hur nya Region Blekinge ska styras

Publicerat lördag 23 september 2017 kl 06.43
"Det är ett elitistiskt resonemang"
1:39 min
Landstingspolitikerna Sara Högelius, Kalle Sandström, Thomas Nihlén. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio
1 av 2
Björn Nurhadi, gruppledare för Sverigedemokraterna.
2 av 2
Björn Nurhadi, gruppledare för Sverigedemokraterna. Foto: Niklas Eriksson/Sveriges Radio

Behövs det fler eller färre politiker när landstinget och Region Blekinge går samman? Fler säger den styrande majoriteten. Färre anser Sverigedemokraterna.

Efter nästa val går landstinget, som idag har hand om sjukvårdsfrågor, och Region Blekinge som bland annat beslutar om kollektivtrafik, samman och bildar nya Region Blekinge.

Åsikterna går i sär
Men hur många politiker behövs det egentligen för att styra den nya organisationen? Det är den styrande majoriteten i landstingsfullmäktige som består av socialdemokrater, miljöpartister och vänsterpartister och Sverigedemokraterna oense om.

Majoriteten vill öka antalet ledamöter från dagens 47 till 57 medan Sverigedemokraterna istället vill minska antalet förtroendevalda politiker.

Fler eller färre
– Idag är det bara ett fåtal personer som är aktiva i talarstolen. Genom att ta in fler ledamöter riskerar vi att få ännu fler politiker som bara går på sammanträdena för att trycka på en knapp, säger Björn Nurhadi som är Sverigedemokraternas gruppledare i landstingsfullmäktige. 

– Det är ett elitistiskt resonemang. Det högsta beslutande organet ska inte bestå av ett par personer, säger landstingsrådet Kalle Sandström (S).

Även oenighet om organisation
Förutom hur många ledamöter som ska sitta i fullmäktige är Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna också oense om hur sjukvården ska styras.

Socialdemokraterna vill slå samman dagens sjukvårdsnämnd, primärvårdsnämnd och tandvårdsnämnd till en stor nämnd som ska hantera all sjukvård i länet medan Sverigedemokraterna anser att det blir en för tung arbetsbörda för de ledamöter som väljs in i den nya hälso- och sjukvårdsnämnden.

Hur nya Region Blekinge ska styras avgörs på landstingsfullmäktige i november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".