Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Mimmi Karlsson-Bernfalk och Björn T Nurhadi (SD).
1 av 2
Chefredaktör Mimmi Karlsson-Bernfalk och SD:s länsordförande Björn T Nurhadi. Foto: André Kvist/Sveriges Radio.
Mimmi Karlsson-Bernfalk och Björn T Nurhadi (SD).
2 av 2
Chefredaktör Mimmi Karlsson-Bernfalk och SD:s länsordförande Björn T Nurhadi. Foto: Privat.

SD fortsätter bojkotta BLT-journalister

Björn T Nurhadi och Mimmi Karlsson-Bernfalk i P4 Blekinge
12 min

Blekinge Läns Tidning och Sverigedemokraterna i länet drar inte jämnt. Idag debatterar länsordförande och chefredaktören dispyten.

Ett antal sverigedemokrater i Blekinge har valt att endast kommunicera med ett fåtal reportrar på BLT, och i vissa fall endast via mejl. Detta eftersom SD anser att somliga reportrar vinklar nyheter felaktigt och att de känner sig missgynnade. 

– Anledningen till detta är att jag har ansett att man drivit väldigt snedvriden journalistik, säger Björn T Nurhadi (SD).

Det ska enligt Nurhadi ha varit felcitering och uthängning av SD, även om andra partier även har varit inblandade.

Ett demokratiskt dilemma
BLT:s chefredaktör Mimmi Karlsson-Bernfalk menar att detta är ett demokratiskt dilemma. Att SD inte förstår BLT:s uppdrag med att oberoende medier måste få vara obekväma, göra sin nyhetsbedömning och ställa kritiska frågor utan utomstående inblandning.

– Jag tror att vi båda inser att en mejlintervju inte är bra för någon part, säger Mimmi Karlsson-Bernfalk.

– Vi har inga aktiva val att agera annorlunda mot sverigedemokraterna. Vi har ett uppdrag att skildra verkligheten för läsarna och väljarna.

Björn T Nurhadi pekar på exempel då BLT:s journalister har, enligt honom, gjort fel. 

– BLT rapporterar inte sakligt gällande oss, säger han.

Ett etablerat parti
Sverigedemokraterna har vuxit snabbt på kort tid. Möjligen finns det problem med kommunikationen och vem som kan besvara journalisters frågor, menar Karlsson-Bernfalk. 

Har ni svårt för att det finns media som bevakar er?

– Absolut inte, det fungerar väldigt bra med SR, SVT och Sydöstran, de medierna skriver sakligt. BLT förvränger det och det har gått till en nivå som är svår att bortse från, säger Björn T Nurhadi.

Han berättar vidare att de finns till förfogande för BLT:s journalister via mejl.

– Jag tycker det är direkt förolämpande mot våra journalister. Vi jobbar med självständig och oberoende journalistik, svarar Mimmi Karlsson-Bernfalk.

– Jag tror att SD inte vill utstå granskning. Det blir ett demokratiskt problem när man försöker sprida myten om en PK-maffia som försöker styra nyhetsförmedlingen.

Hoppas på förändring
SD:s länsordförande hoppas på en förändring på tidningen så att kommunikationen inte behöver göras via mejl.

– Jag hoppas att de tar sitt förnuft till fånga och rapporterar sakligt, inte springer Alliansens vägar och då tror jag att vi kan ha en bra relation även med reportrarna, säger han.

– Vi kommer fortsätta att bedriva oberoende saklig journalistik oavsett vad Björn och han parti tycker om oss. Vi agerar inte efter deras mandat, svarar Mimmi Karlsson-Bernfalk.

BLT och SD är inte överens på flera punkter och lämnar debatten vid detta. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".