Magdalena Andersson och höstbudgeten.
Magdalena Andersson och höstbudgeten. Foto: TT
HÖSTBUDGET 2017

Regeringen föreslår reformer för 40 miljarder i höstbudgeten

Finansministern: Vi infriar ett vallöfte
1:19 min

Regeringen presenterade i dag sitt förslag till budget för nästa år. Finansminister Magdalena Andersson föreslår reformer för 40 miljarder kronor. Bland annat ökar barnbidraget med 200 kronor per månad från den första mars nästa år.

– I dag kan vi berätta att vi höjer barnbidraget och studiebidraget för gymnasieungdomar, det betyder att vi infriar ett vallöfte. Barnbidragets grundbelopp har varit oförändrat sedan 2006 och därför föreslår vi att vi ökar det med 200 kronor i månaden från och med mars 2018, sade hon.

Regeringen förslår satsningar på 40 miljarder kronor nästa år. Samtidigt betalas 40 miljarder kronor av på statsskulden.

Bland förslagna satsningar finns skattesänkningar för pensionärerna, satsningar förbättringar i sjukvården och satsningar på miljöåtgärder.

När det gäller den ekonomiska tillväxten räknar regeringen med att BNP ska växa med 2,5 procent nästa år.

Sysselsättningsgraden är rekordhög med över 82 procent i åldrarna 20-64 år.

Däremot är arbetslösheten fortsatt hög. Den sjunker med 0,7 procent till 5,9 procent nästa år.

Magdalena Andersson vill satsa på utbildning av de arbetslösa.

– De utbildningssatsningar vi gör kommer att vara oerhört viktigt för att kunna vidga de flaskhalsar vi ser, men också långsiktigt stärka den svenska konkurrenskraften genom att vi höjer utbildningsnivån i arbetskraften, sade hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".