Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vill minska sockerrika produkter i skolornas caféer

Publicerat torsdag 21 september 2017 kl 05.00
"Det blir väldigt korta trippar på energi"
(3:17 min)
godis
Foto: Ingrid Elfstråhle/Sveriges Radio

Ett nytt förslag som innebär att produkter med höga mängder raffinerat socker plockas bort från skolornas caféer är på ingång.

Mindre socker bland de kommunala gymnasieskolorna runt om i Karlskrona kan komma att bli verklighet. Tanken är att kunna erbjuda mer hälsosamma alternativ till godis, läsk och andra produkter med stora mängder raffinerat socker.

Mats-Peter Krantz jobbar som skolområdeschef för gymnasieskolorna i Karlskrona kommun och trots att inga beslut ännu är fattade har vissa åtgärder redan genomförts.

– Det handlar om att vi vill se över sockerhalten som är i våra caféer och på något vis minska sockeranvändandet hos våra elever, säger han.

Redan påbörjats
Trots att det fortfarande handlar om ett förslag så har vissa åtgärder redan genomförts.

– Cafépersonalen har redan gjort många bra grejer. De erbjuder frukostpaket som är ett väldigt bra alternativ. Så visst har arbetet påbörjats, men jag tror att vi kan göra mycket mer, säger Mats-Peter Krantz.

De produkter som är i farozonen är främst de som innehåller raffinerat socker, så som läsk och godis.

Tveksam till förslaget
I dagsläget har ingen information gått ut till eleverna. Förslaget ska nu utredas och bearbetas med hjälp av bland andra cafépersonal och skolsköterskor.

Även skolornas elevråd och elevkårer kommer att kopplas in för att bidra med synpunkter.

En elev och tillika vice ordförande i Af Chapmans elevkår,
Rasmus Lundeström, är något skeptisk till förslagets effektivitet.

– Vill man ha en cola så går man till något annat ställe och köper en. Det är väl upp till individen, säger han.

Myndiga elever
Många av de som studerar på gymnasiet är myndiga och frågan väcks då huruvida de inte har rätten att själva välja vad de ska stoppa i sig.

– De har de absolut. Men jag tycker att det är viktigt att vi som skola erbjuder ett utbud med så lite socker som möjligt och ger eleverna bra förutsättningar för att klara dagen, säger Mats-Peter Krantz.

Även Per Sjösäter som är enhetschef på kostavdelningen i Karlskrona kommun menar att det finns en rad negativa effekter med sockret, bland annat karies och diabetes, men även bristen på näring.

– I sockret finns det inga näringsämnen, vitaminer eller kostfiber. Därför är det tomma kalorier, säger han.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".