Conny Berg, vd på Coop i Karlshamn.
1 av 3
Conny Berg, vd på Coop i Karlshamn. Foto: Niklas Eriksson/Sveriges Radio
Erik Ohlsson, Icahandlare i Bräkne-Hoby.
2 av 3
Erik Ohlsson, Icahandlare i Bräkne-Hoby. Foto: Niklas Eriksson/Sveriges Radio Blekinge
Per Rohlin, butikschef på Willys i Karlshamn.
3 av 3
Per Rohlin, butikschef på Willys i Karlshamn. Foto: Niklas Eriksson/Sveriges Radio

Coop och Ica bygger ut - men var ska kunderna komma ifrån?

"Det finns fler pendlare som kan tänka sig att stanna till i Karlshamn"
3:46 min

Två av de största matvarubutikerna i Karlshamn bygger ut. Coop Forum är redan igång. Och Ica Kvantum inväntar ett klartecken från kommunen. Men var ska de nya kunderna komma ifrån?

City Gross, Coop Forum, Ica Kvantum, Lidl, Netto och Willys. I Karlshamn finns det gott om stora matvarubutiker.

Butikerna ska växa
Den största av dem är dessutom på väg att bli ännu större. För innan julhandeln är igång ska Coop Forum, som just nu ser ut som en byggarbetsplats, ha både mer säljyta och plats för ett apotek och ett café.

Och på Ica Kvantum som ligger bara några hundra meter bort förbereder man en liknande utbyggnad. Men var ska de nya kunderna komma ifrån?

– Den frågan fick vi redan för tio år sedan när vi flyttade ut från stan. Då svarade vi samma sak som vi säger idag. Nämligen att vi tror att det finns fler pendlare som kan tänka sig att stanna till i Karlshamn för att handla, säger Conny Berg som är vd på Coop.

Trogna kunder
Men på Ica Nära i Bräkne-Hoby där många invånare jobbar eller går i skolan i Karlshamn håller man inte med.

– De senaste femton åren har det dykt upp många nya butiker i Ronneby och Karlshamn. Men vi har hela tiden förnyat oss och lyckats stå emot trycket och det räknar vi med att göra även den här gången, säger handlaren Eric Ohlsson.

Ta kunder från varann
På Willys som ligger vid torget i Karlshamn tror man snarare att Ica Kvantum och Coop Forum kommer att ta kunder av varandra.

– Butikerna ligger nära varandra och slåss om samma kunder. Vi finns i centrum och kommer inte att påverkas av vad de gör, säger butikschefen Per Rohlin.

Tror på utbyggnaden
Men enligt Conny Berg ligger Coops nya koncept med stora säljytor och mer plats för färskvaror helt rätt i tiden.

Och med ett apotek och ett café i samma lokal tror han att det finns ytterligare en anledning för pendlare att stanna till på Coop Forum som som ligger nära E22:an.

På Ica i Bräkne-Hoby håller Annika Adolfsson på att packa ner sina varor i två plastkassar och att locka henne till någon av butikerna i Karlshamn som bygger ut blir nog inte så lätt.

– Jag bor här, jag jobbar här och jag trivs här. Jag kommer inte att åka iväg för att handla. Möjligtvis kan jag tänka mig att stanna till i någon av butikerna om jag redan är i stan, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".