En kvinna i skyddskläder i ett storkök.
1 av 3
Elena Johansson, Ronnebys kostchef i "navet" på Knut Hahn-skolan: storköket. Foto: Marcus Fredriksson/Sveriges Radio
En skyddsklädd elena johansson framför ett gäng kockar.
2 av 3
Den nya tekniken gör det lättare att laga mat enligt Elena Johansson. Foto: Marcus Fredriksson/Sveriges Radio
Tre personer i ett stort kök.
3 av 3
Från vänster: Förstekocken Ernad Softic, kostchefen Elena Johansson, köksmästaren Annica Månsson. Foto: Marcus Fredriksson/Sveriges Radio.

Här lagas lunch i långa lass

"Är sillomeletten färdig?"
1:02 min

Storköket i Kallingeskolan har varit stängt för renovering i ett år. I dag går man från 0 till 2 000 luncher per dag. Tack vare ny matlagningsteknik.

– Det blir mycket mer lättarbetat för oss, det gör ju att vi kan laga mat på ett annat sätt, säger kostchefen på Ronneby kommun, Elena Johansson.

Och det är inte lite mat man lagar.

Matt till stora och små
I Ronneby sker just nu en stor omflyttning av storköken efter att dom renoverats. Bland annat öppnas nu åter köket på Kallingeskolan, som varit stängt i ett år för helrenovering, där 2 000 luncher per dag kommer att tillagas från och med nu.

Också köket på Knut Hahn-skolan har fått ny teknik, och där lagar dom 2 000 luncher plus 450 portioner till de äldre.

Nya maskiner
Enligt Elena Johansson har den nya tekniken gjort allting smidigare.

 – Vi kan programmera våra ugnar så vi inte behöver hålla koll på dem på samma sätt. Vi har bättre grytor där vi både kan koka och kyla maten och vi har vårat nya tryckstekbord, säger hon.

Personalen viktigast
Annica Månsson är köksmästare på Knut Hahn-skolan. Enligt henne är det precis lika roligt att laga mat i ett kök rikt på teknik som i ett kök utan. Men hon betonar att det fortfarande är personalen som gör maten god.

– Det är roligt att se personalen så engagerad för att få det fungera. För utan dem och deras kunskaper så hade det här aldrig gått i dag, säger Annica Månsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".