Åsa Landberg. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Åsa Landberg legitimerad psykolog, debattör och föreläsare. Foto: Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio.

Psykologen: Sådana här filmer är viktiga

"Man behöver veta att andra barn är utsatta"
3:09 min

Psykologen Åsa Landberg tycker att BTH-studenten Emelie Limérs film är viktig för att fler unga ska våga berätta om övergrepp.

Idag har vi berättat om BTH-studenten Emelie Limér som för en tid sen släppte en biografisk kortfilm där hon berättar om den gruppvåldtäkt hon utsattes för som barn. 

Vill hjälpa andra
Ett av hennes syften är att bryta det tabu som råder kring sådana här berättelser och att få andra som har liknande erfarenheter att känna sig mindre ensamma. 

Psykologen Åsa Landberg som arbetat mycket med barn och unga som blivit våld, berättar att en anledning till det här tabut är skam. 

– Man skäms och tror att man har egen del i det som hände. Vissa håller tyst hela livet,säger hon.

Vill inte ens tänka på det
Men även rädslan att inte bli trodd av vuxenvärlden är en vanlig anledning, berättar Åsa Landberg. 

– Och dessutom tillkommer känslan av att det som hänt är så jobbigt att man inte ens vill tänka på det, hur ska man då orka prata om det?, säger hon. 

"Filmen är viktig"
Åsa Landberg menar att Emelie Limérs film är väldigt viktig eftersom den bidrar till att en sådan här historia blir offentlig vilket är ovanligt.

– Man behöver veta att andra barn också är utsatta och att det inte är något fel med dem som varit utsatta. Vuxna kan hjälpa till i vardagen genom att prata om det i allmänhet för att göra det enklare för barn att ta upp det om det verkligen skulle hända något. 

Har du varit utsatt för övergrepp och behöver stöd?

Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer, ROKS, kan hjälpa dig att komma i kontakt med din lokala kvinnojour. Där kan du få den hjälp du behöver att antingen anmäla brott, få samtalsstöd eller råd om vård.

Tjejjouren.se kan du komma i kontakt med en tjejjour eller ungdomsjouri närheten. Med dem kan du chatta, mejla eller prata i telefon. Flera kan du också besöka. De erbjuder också samtalsstöd, hjälp att anmäla brott eller råd om vård. Du kan vara helt anonym.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".