Familj på promenad.
Bildserien kritiseras av Kvinnohälsovårdens avdelningschef. Foto: Hasse Holmberg/TT.

Kvinnohälsovården drar tillbaka kritiserade bilder

"Den är förfärlig när man ser den ur sitt sammanhang"
2:13 min

Förra veckan har en bild från en föräldragrupp i Stockholm fått starka reaktioner. Kränkande och diskriminerande ansåg människor på sociala medier. I Blekinge ska bildserien nu tas bort.

Bilden ingår i det material som används för diskussioner kring föräldraskap. Just den uppmärksammade bilden föreställer en kvinna som står på alla fyra och torkar upp barnkiss, medan en man med stånd närmar sig henne bakifrån med blicken fäst på hennes bakdel.

I Blekinge har bilden och ytterligare 16 andra använts på de sex mottagningar som finns i länet.

– När man bara ser bilden lösryckt och inte i ett sammanhang så är den förfärlig. Den är inte alls bra när man ser den, säger Ingrid Dalberg, avdelningschef på Kvinnohälsovården i västra Blekinge.

Förlegade könsroller
Kvinnan som ursprungligen delade bilden på sociala medier menar att den föreställer förlegade könsroller där mannen ständigt vill ha sex och kvinnan tar ansvaret i hemmet när hon står på knä och torkar kiss. Hon reagerade också på att bilderna uteslutande visade vita, heterosexuella par, vilket hon anser får många i grupperna att känna sig exkluderade.

Bildserien ska ha använts i över tio år. Dagens Nyheter rapporterar att mödravårdscentralerna i Stockholm ska sluta använda bildserien.

Även i Blekinge kommer bilderna inte finnas kvar längre, det berättar Ingrid Dalberg.

– Nej det kommer vi inte att göra efter att man har tolkat det såhär. Vi får förändra oss och få något nytt. 

Speglar en felaktig verklighet
Ingrid Dalberg tycker att det är bra att ha ett underlag i bild- eller filmform för att öppna upp diskussioner kring roller, känslor och förhållanden. Att de kritiserade bilderna endast visar vita och heterosexuella barn är något hon är kritisk mot. 

– Idag kan en familj se ut på många olika sätt som också går i föräldragrupper, så det är jätteviktigt. Vi vill vara könsneutrala, säger Ingrid Dalberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".