Nina Olsson i köket och folk i Barcelona.
Foto: TT/Paul Danielsson.
Blekingar i världen

Bland grytor och kastruller i Barcelona

"Vi har sill och lax, det där typiska svenska, svenska smaker"
17 min

Jämjötjejen Nina Olsson är nog okänd för de flesta i Blekinge – om man nu inte har besökt hennes restaurang ”Pappa Sven” i Barcelona.

Redan som femåring gillade hon att baka och laga mat, och valet att gå hotell- och restaurangprogrammet på gymnasiet skulle i tonåren bli ett självklart val.

Efter att ha jobbat med mat på krogar både i Karlskrona och runt om i landet, och även ett tag på båt runt i Östersjön, finns hon sedan tio år i Spanien. Nina sökte sig dit egentligen bara för en språkresa, istället blev det hon att stannade kvar och startade sin egna krog.

Restaurang ”Pappa Sven” har blivit ett måste inte bara för storstadssemestrande blekingar:

– Nej, jag skulle gissa att 80-90 % av kunderna faktiskt är spanjorer, berättar Nina.

Sju svåra år
Vi träffar Nina Olsson på föräldrarnas sommarställe i Karlskronas östra skärgård på Hästholmen där hon har en välförtjänt semester.

Här kan hon till lugnet och stillheten summera sina första sju år som krögare i den katalanska huvudstaden som ”svåra”:

– Jag startade precis när Spanien gick in i en tuff ekonomisk kris. Det var uppförsbacke från början men det har gått bättre och bättre hela tiden, konstaterar hon.

Nina har långa, intensiva dagar i Barcelona – men hon hinner koppla av ibland, och då gärna med sina höns på gården utanför stan.

Är det något du har med dig från Blekinge i Spanien?

– Ja, influenser från farmor med sillinläggningar och annat. Särskilt på luncherna med husmanskosten. Det förmedlar jag till spanjorerna och det funkar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".