landstinget blekingesjukhuset psykakuten skylt. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
1 av 3
Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
En medelålders kvinna sitter i en fotölj vid ett litet soffbord med en krukväxt på. Hon har brunt hår och svart tröja.
2 av 3
Chefen för vuxenpsykiatrin i östra Blekinge, Carina Söderholm, är optimistisk. Foto: Niklas Gyberg Ivarsson/Sveriges Radio
En man st¨år framför en tegelvägg. Han har Blåvitrutig skjorta och grånande hår.
3 av 3
Efter kostnadsrapporten för årets första halvår var Jonas Kullbergs prognos en minskad kostnad på 4 miljoner kronor för 2017. Sedan dess har kostnaderna bara fortsatta öka. Foto: Niklas Gyberg Ivarsson/Sveriges Radio

Färre hyrläkare inom psykiatrin

"Det blir lite mer ansträngt"
3:00 min

Landstinget Blekinges kostnader för hyrpersonal fortsätter att öka. Men inte överallt. Inom psykiatrin har man lyckats sänka kostnaderna med nästan en fjärdedel.

Carina Söderholm är chef för vuxenpsykiatrin i östra Blekinge och sitter med i en nationell arbetsgrupp som försöker sänka hyrkostnaderna inom psykiatrin.

– Det tror jag har med tiden att göra, att vi har jobbat med det längre. Vi är också mindre än hela landstinget, säger Carina Söderholm.

Trots landstingets mål på att vara oberoende av hyrpersonal till 2019 fortsätter kostnaderna att stiga. I Blekinge har man totalt spenderat 108 miljoner kronor hittills i år, 25% mer än samma period förra året.

Bryter en lång trend
Inom psykiatrin har man lyckats sänka kostnaderna för hyrpersonal med nästan en fjärdedel. Även vad gäller hyrsjuksköterskor verkar den uppåtgående trenden brytas.

– Det påverkar verksamheten förstås i att det blir lite mer ansträngt, men samtidigt blir det lugnare för det är aldrig bra att ha in hyrläkare med kort varsel, säger Carina Söderholm.

Redan sprängt deadline
Egentligen skulle det knappt finnas någon hyrpersonal alls inom psykiatrin i Blekinge i dag. Enligt det första målet var deadline den 1:e september 2017. Men i höstas när det stod klart att man helt skulle missa målsättningen sköt landstingsledningen fram det.

Efter två år har psykiatrin äntligen vänt trenden. Det handlar dels om att man lyckats anställa personal genom att skapa så kallat attraktivare tjänster. Men man har också börjat planera arbetet nogrannare, och en stor del har att göra med att man helt enkelt inte tar lika lätt på att hyra in personal.

– För några år sedan då tog ju vi in hyrläkare om nån skulle ha semester. Det blev väldigt lätt att använda tills vi märkte fort att så här kan vi inte fortsätta, det här blir ju helt tokigt, säger Carina Söderholm.

Ses som ett gott tecken
Jonas Kullberg, personaldirektör på landstinget Blekinge och leder nedvecklingen av hyrpersonalberoendet i landstinget i stort. Han ser utvecklingen inom psykiatri och habilitering som ett gott tecken.

– Övergripande så ökar kostnaderna. Som alltid med allting så är det en startsträcka. Men jag tycker exemplet med psykiatrin visar att när man håller i och arbetar så får det effekt, säger Jonas Kullberg.

Mycket av det arbete som nu görs generellt på Landstinget har hämtat inspiration från den nationella samordningsgrupp som Carina Söderholm suttit i sedan 2015.

Är hoppfull
Att Landstinget Blekinge i stort ska lyckas nå det nationella målet till 2019 kan tyckas osannolikt med kostnader som fortsätter rusa och bara 15 månader kvar till deadline. Men vad gäller psykiatri och habilitering är Carina Söderholm hoppfull.

– Om allt går enligt plan och det inte blir några nya föräldraledigheter eller andra avhopp så ja, då tror jag vi lyckas, säger Carina Söderholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".