Rören till Nord stream 2.
1 av 3
Foto: Niklas Eriksson/Sveriges Radio.
Lars Grönstedt.
2 av 3
Lars Grönstedt, senior advisor Nord Stream 2. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio.
Mats Olsson vd för Karlshamns hamn.
3 av 3
Mats Olsson vd för Karlshamns hamn. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio.

Då anländer de första Nord Stream 2-rören

"Under de närmaste dagarna kommer vi att börja lägga de första rören"
0:46 min

De närmaste dagarna kommer de första gasledningarna att läggas upp för Nord Stream 2 i Karlshamns hamn. Över 50 000 delar ska komma till Karlshamn.

Projektet har kommit ungefär halvvägs. Lars Grönstedt som är rådgivare till projektet berättar att av 8 miljarder euro så har man handlat för drygt 4,5 miljarder. 

– Vi befinner oss ungefär mitt i. Under de närmaste dagarna kommer vi att börja lägga de första rören på det upplag som finns här i Karlshamn, säger Grönstedt.

Ytterligare en milstolpe i detta stora projekt har nåtts. Just nu väntar projektet på att näringsdepartementet ska avgöra om man kan gå till beslut eller genomföra ännu en remissomgång gällande tillståndet.

– Alla tillstånd bygger på lagstiftningen, nationell och internationell. Jag räknar med att bara vi tydliggör, vilket vi gjort, så kommer vi få tillstånden, säger Lars Grönstedt

Anställer fler
För Karlshamn har projektet inneburit stor uppmärksamhet och uppståndelse. För Karlshamns hamns vd Mats Olsson är det glädjande att nu se rören komma till staden. 

– Känns naturligtvis väldigt skönt, vi har hållit på under en lång period. 

Tidigare har 30 personer anställts, det kan bli ännu fler, uppåt 100 sammanlagt. 

– Det har gått över förväntan med de första 30, resterande kommer till när utlagringen börjar, säger Mats Olsson.

Tiotusentals rördelar
Mats Olsson märker av att uppmärksamheten har satt Karlshamn och hamnen på kartan. 

– När större projekt ska dras så vet man att det finns en hamn här som man kan vända sig till, det märker vi och det är positivt.

Den 6 oktober kommer de första rören. 

Totalt är det 52 000 rördelar som ska lastas av i Karlshamn. Varje fartygslast tar ungefär 200 delar vilket innebär att totalt 260 fartygslaster kommer anlända med delar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".