Ove Linde som äger Galaxen.
Ove Linde som äger Galaxen. Foto: Niklas Eriksson/Sveriges Radio

Flyktingvågen lönsam affär för fastighetsägare

"Det har gått ihop sig och lite till"
5:08 min

De fastighetsägare som drev asylboenden i länet gjorde en bra affär. Det visar en genomgång av deras årsredovisningar och avtal med Migrationsverket som P4 Blekinge gjort.

Under 2014 och 2015 kom många asylsökande till Blekinge. Och runtom i länet tecknade fastighetsägare avtal med Migrationsverket om att erbjuda dem boende till ett på förhand fastställt pris.

Som mest fanns det sex asylboenden i länet. Hanöhus i Hällevik, Galaxen i Vilshult, Lindemo i Asarum, Guö värdshus i Åryd och den före detta konferensanläggningen Galaxen utanför Vilshult som ägs av Ove Linde.

Fullt upp
Enligt Ove Lind honom var det inte svårt att fylla asylboendena.

– Som mest hade vi 250 asylsökande. Migrationsverket ville förtäta och vi hade både personal och plats. Så det blev det fullt upp, säger han.

Inga boenden kvar
Men gränskontroller och tillfälliga uppehållstillstånd fick flyktingströmmen att tunnas ut och i början av 2017 har asylboendena i länet stängts ett efter ett.

Och efter att de sista asylsökande i mitten av september lämnade boendet Lindemo i Asarum finns inte längre några asylboenden i Blekinge. 

Lönsam affär
Men årsredovisningarna från de bolag som drev de sex asylboendena visar att de blev en lönsam affär.

Stimulans Invest som är det bolag som Anders Nordin drev asylboendet Fur genom gjorde under det brutna räkenskapsår som avslutades i september förra året en vinst på 5 miljoner kronor.

Överskottet i Ove Lindes bolag Stenkyrke som äger Galaxen var under 2016 över 9 miljoner kronor.

Stora vinster
Och även Karlshamnsbaserade Hermanssonbolagen som drev asylboendet Lindemo i Asarum och Bert Karlssons bolag Jokarjo som hade hand om boendena Hanöhus och Guö värdshus har enligt årsredovisningarna också gjort stora vinster.

Men eftersom de företagen även har andra verksamheter går det inte att se hur stor del av överskotten som kommit från asylboendena i Blekinge.

LT Industriservice som drev asylboendet Tallet i Bräkne-Hoby är en enskild firma och därför är företagets årsredovisning inte offentlig.

Stora intäkter
Men att såväl Hermanssonbolagen och Jokarjo som LT Industriservice  haft stora intäkter från asylboendena framgår av de avtal som tecknats med Migrationsverket. Om alla platser på företagens asylboenden utnyttjades handlar det om 31, 18 respektive 5 miljoner kronor de senaste åren. 

Riskerade mycket
Anders Nordin som driver Fur medger att asylboendet varit en bra affär. Men påpekar också att han tagit stora risker. 

– Visst har det varit lönsamt även om vi både trodde att vi skulle få fortsätta lite till. Men det har gått ihop sig och lite till.

– Vi riskerade väldigt mycket pengar när vi gick in i det här. Och det kunde gått åt pipan. Efter ett halvår stängde Migrationsverket ner vår anläggning av upphandlingstekniska skäl och då var det lite nervöst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".