fiske mörrum premiär lax Kronolaxfisket Ulrik Thomasson Ida-Maria Rigoll platschef
1 av 3
Ulrik Thomasson med protestlistor mot förfisket och Ida-Maria Rigoll platschef. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
fiske mörrum premiär lax Kronolaxfisket Ulrik Thomasson
2 av 3
Ulrik Thomasson är jublande glad över att den traditionella fiskepremiären är tillbaka. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
fiske mörrum premiär lax Kronolaxfisket Ida-Maria Rigoll platschef
3 av 3
Ida-Maria Rigoll platschef på Mörrums Kronolaxfiske. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio

Protesterna tog skruv – förfisket i Mörrum slopas nästa år

"Det betyder jättemycket för folket i byn"
1:30 min

Nu har Mörrums Kronolaxfiske beslutat slopa förfisket som pågått ett par år och gå tillbaka till en traditionell premiär.

I dag avslutas årets fiske i Mörrum efter en skral säsong med dåligt med vatten och sjuka fiskar.

Och Mörrumsbon Ulrik Thomasson jublar över beslutet. Han har nämligen samlat in mer än 1 094 proteströster mot förfisket.

– Jag är jätteglad och det känns underbart att få tillbaka den gamla fina traditionen, säger han.

Protester
Sedan ett par år tillbaka har det gått att fiska ett par veckor före den riktiga premiären i Mörrum, men då har det ju inte blivit någon riktig premiär, tycker Ulrik Thomasson som sedan i våras samlat namn på protestlistor.

Tradition
Och nästa år går Mörrums Kronolaxfiske tillbaka till den traditionella premiären tredje söndagen i mars. Ett vinnande beslut tror platschefen Ida-Maria Rigoll.

– Då hoppas vi att bygden backar upp nu när vi varit lyhörda, men vi hoppas också att vi får tillbaka några av de fiskare som uteblivit, säger hon.

Sälja mer
För intäkterna i år har minskat med en miljon, så nu måste vi bredda oss och sälja mer än fiskekort, säger Ida-Maria Rigoll. Hon vill också att alla markägare ska ställa upp på premiären nästa år.

– Vi håller på att lobba mot de andra fiskerättsinnehavarna att vi vill att det ska vara en premiärdag, 17 mars 2018, säger Ida-Maria Rigoll.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".