Omslag Martin Holmén trilogi
Boken "Slugger" släpps i nästa vecka. Foto: Privat

Sölvesborgsförfattare sätter punkt för trilogi

"Han står utanför samhället"
1:35 min

I nästa vecka släpps den sista boken i en trilogi om Harry "Kvisten" Kvist skriven av Martin Holmén från Sölvesborg.

"Slugger" blir också den sista boken om "antihjälten" Kvist, en före detta boxare som jobbar som indrivare och dras in i den kriminella världen efter att hans vän hittats mördad och polisen inte hjälper till.

– Han är en antihjälte lite för att han står utanför samhället och lever på marginalen. Han föredrar män sexuellt, som fram till efter andra världskriget var olagligt, vilket gör att han tvingas verka i en juridisk och moralisk gråzon. 

En utmärkt kombination
Martin är till vardags lärare i svenska och historia, något som kommit väl till pass under skrivandet av böckerna som utspelar sig i trettiotalets Stockholm.

– Det spelar in väldigt mycket. Det är en alldeles utmärkt kombination när man ska skriva historiska romaner. 

Går för lätt
Slugger blir alltså den sista boken i trilogin, något som Martin har blandade känslor inför.

– Lite vemodigt känns det förstås, jag har skrivit på dessa böcker i nästan sju år. Men det är också ganska skönt. Jag är lite trött på honom nu och den stil jag odlat. Det går lite för lätt att skriva nu på något sätt. Jag har ingen ny trilogi på gång, men jag kommer nog sticka mellan med något lite mer modernt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".