Vallhund och matte Lena Karlsson
1 av 3
Lena Karlsson visslar och bordercollien Nicks agerar direkt. Foto: Lena König/Sveriges Radio.
Bordercollien Nicks.
2 av 3
Bordercollien Nicks. Foto: Lena König/Sveriges Radio.
Bordercollien Nicks och får.
3 av 3
Bordercollien Nicks och får. Foto: Lena König/Sveriges Radio.

Lena och Nicks satsar på SM i fårvallning

"Man är tre levande parter: fåren, hunden och jag. Det är mycket som kan hända"
1:57 min

Lena Karlsson och bordercollien Nicks tävlar idag i SM i fårvallning för unga hundar. Går det vägen kan de få representera Sverige i nordiska unghunds-SM.

Lena Karlsson står i den nyklippta hagen i Urshult, nära Tingsryd. Med en visselpipa i munnen ger hon kommandon till tiken Nicks. Ett par hundra meter bort agerar Nicks efter hennes visslingar, målet är att de fem tackorna ska guidas tillbaka till matte. 

Nicks är en 2,5-årig tik med skotska anor. Idag ska hon och matte Lena Karlsson tävla i SM i fårvallning för unga hundar i Tvååker utanför Varberg. Att kvalificera sig dit var inga problem.

– Kvalificeringen gick snabbt och lätt. Det är klart att jag är stolt över att ha en så duktig hund, säger Lena Karlsson.

Djurhantering är viktigt
Det är ekipaget som tävlar, fåraherden och hunden. Fåren ska runt en bana med olika moment som speglar arbetet på en lantgård. Hur fåren hanteras är viktigt för att få så många poäng som möjligt.

– Man är tre levande parter: fåren, hunden och jag. Det är mycket som kan hända väldigt snabbt. Men hon är i fin form och det kan gå väldigt bra för oss. 

– Om jag bara håller mina nerver i styr och inte överkommanderar henne då tror jag det kommer gå bra. 

Kan få representera Sverige
Lyckas Nicks och Lena placera sig bland de tio bästa i dagens tävling, så kommer de att få representera Sverige i nordiska unghunds-SM som går av stapeln i november i Danmark.

– Jag har liten förhoppning att komma bland de tio bästa så jag kommer iväg till Danmark med henne också, säger Lena Karlsson.

Men hur gör man för att träna en hund för detta?

– En ung hund ska inte börja med upprörda känslor. Jag börjar i en liten fålla med lina och koppel tills jag märker att hunden inte är upphetsad. Jag vill att hunden ska lära sig lyssna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".