Medlemmar ur Nordiska Motståndsrörelsen och poliser.
Poliser från Blekinge kommer närvara vid lördagens demonstration. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT.

Blekingepoliser rycker in vid nazistdemonstration

Specialutbildade poliser från Blekinge kommer att arbeta vid Nordiska Motståndsrörelsens demonstration i Göteborg under lördagen.

Till morgondagens demonstration har polisen kraftsamlat. Kroppskameror, en tillfällig arrestlokal i källaren och förstärkning från hela Sverige.

Även poliser från Blekinge kommer att arbeta under demonstration i morgon lördag i centrala Göteborg. 

– Det är specialutbildade poliser som har kompetens att arbeta med lite mer spetsiga situationer när det är stora folkmassor och särskilt hotfulla situationer, säger Robert Loeffel, presstalesperson vid polisen.

Nordiska motståndsrörelsen (NMR) räknar själva med att samla ihop över 1 000 nazistsympatisörer till demonstrationen. Samtidigt finns uppgifter om att även vänsterextrema grupper mobiliserar.

Hur många poliser Blekinge ställer till förfogande vill Loeffel inte gå in på.

Kortare demonstrationstid för NMR
Tidigare idag meddelade Kammarrätten att demonstrationen kortas med en timme.

”Kammarrätten i Göteborg har i dag beslutat att inte ändra förvaltningsrättens dom när det gäller den planerade demonstrationens samlingsplats och färdväg. Sluttiden för demonstrationen har dock ändrats från kl. 16.00 till 15.00 för att minska risken för störning av ordning och säkerhet i samband med publiktillströmning till en fotbollsmatch på Gamla Ullevi", skriver de i ett pressmeddelande.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".