Älgtavla sedd genom ett kikarsikte. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio
Snart börjar älgjakten i Blekinge. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio

Skjuter upp jakten i hopp om att älgen ska bli på smällen

"Brunsten hos unga älgar sammanfaller med jaktstarten"
3:34 min

Traditionellt har älgjakten startat den andra måndagen i oktober, en tradition som nu kan vara på väg att dö ut.

2014 släppte veterinären och forskaren vid SLU Jonas Malmsten en forskningsrapport som visade på att det fanns en risk för älgjakten att påbörjas samtidigt som brunsten pågick.

– Brunsten hos unga älgar samanfaller till stor del med jaktstarten i södra Sverige, det vill säga andra måndagen i oktober, säger Jonas Malmsten.

Hakar på
Många älgskötsområden i södra Sverige har hakat på idéen med en uppskjuten jaktstart. Bland annat har Olofströms älgförvaltningsområde där Lars Johansson är ordförande hakat på.

– Det kan påverka kvalitén på kalvarna och att det blir en efterbrunst på korna, vi försöker få lugn och ro i skogen helt enkelt, säger han.

En efterbrunst skulle innebära att kalvarna som föds får kortare tid på sig att förbereda sig inför den kommande vintern och således får tuffare att klara sig.

Ser ingen anledning
Alla har dock inte valt att haka på forskningsrönen. I Johannishus älgförvaltningsområde är John Källström viltförvaltare och i dagsläget ser han ingen anledning till att skjuta på jakten.

– Den här diskussionen har föranletts av att man trott att älgkorna inte är betäckta vid den tiden som älgjakten inträder. Vi har kunnat konstatera via fertilitetsundersökningar att de älgkor som är skjutna under den första jaktveckan varit betäckta, så vi ser inte att det finns någon anledning att skjuta upp jakten av just den anledningen, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".