Över tusen firade idrottens dag

1:35 min

Över tusen barn och ungdomar kom till Rosenholm i Karlskrona för att fira idrottens dag. Där fick de prova på allt från fäktning och cricket till casting och kickboxning.

Åttaåriga Oskar fastnade för fäktningen.

 – Först säger de "an garde" och då ska man ställa sig i en speciell position. Vad var det mer, jo "pre" och "alé", och sedan ska man börja fäktas. Det var jättekul, säger han.

Fick du in någon träff?

 – Ja, två.

Det har varit en vecka i idrottens tecken runt om i Blekinge. Med start i måndags har idrottens dag firats i alla länets kommuner. Och under lördagen var det stor final på Rosenholms konstgräsplan i Karlskrona.

De över tusen barn och ungdomar som fanns på plats hade chans att prova på prova på 25 olika sporter, däribland fäktning, cricket, casting och kickboxning.

Mitt bland alla nybörjare fanns dessutom ett riktigt proffs i form av Caroline Ek, från Ramdala, som är trefaldig världsmästare i kickboxning.

– Jag tror att det är många som inte vågar gå till en kampsportsklubb. Så att de kommer hit och får se att det faktiskt är helt vanliga människor som håller på är väldigt positivt för sporten, säger hon.

Vad är den vanligaste fördomen om kampsport?

– Att det är stora tatuerade före detta fångar som håller på. Och det är ju som du ser väldigt långt ifrån sanningen.

En av de som provade kickboxning för första gången på Rosenholm var åttaåriga Ibrahim.

– Det går jättebra. Jag gillar att leka boxning, säger han.