Nobelpris, fysik

Nobelpriset i fysik till gravitationsvågornas mätning

”En upptäckt som skakade världen”
0:42 min

Vinnarna av fysikpriset 2017 är Rainer Weiss, Kip S Thorne och Barry C Barish från observatoriet Ligo.

Det blev som många väntat, 2017:s pris delades ut till Rainer Weiss och Kip S Thorne för deras upptäckt och mätningar av gravitationsvågor.

Något mer överraskande var att även Barry Barish, som blev ledare för observatoriet 1997, fick vara med och dela priset. 

– Årets pris handlar om en upptäckt som skakade hela världen, började Kungliga Vetenskapsakademiens ständige sekreterare Göran Hansson motiveringen. 

Gravitationsvågor är en form av strålningsenergi och utgörs av förändringar i rummets och tidens geometri. Vågorna rör sig med ljusets hastighet bort från de källor som alstrar dem, oftast massiva kollisioner i rymden.

Upptäckten är en slags bevis för relativitetsteorin, som Einstein utvecklade för drygt hundra år sen, och är vad han då beskrev som "spöklik verkan över avstånd". 

Efter Göran Hansson talade Nils Mårtensson och Olga Botner, även dem från Kungliga Vetenskapsakademien. 

– Om vi tänker oss en linjal med jordens längd, så skulle en gravitationsvåg få linjalen att vibrera med en biljons millimeter, sa Olga Botner för att förklara hur känsliga och precisa mätinstrument som krävdes för att mäta vågorna. 

Upptäckten var vinsttippad av många, och bland andra Vetenskapsradions chef Ulrika Björnstén uttryckte att årets tillkännagivande var extra spännande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".