David Rådström, brandman och arbetsplatsombud för BRF
1 av 2
David Rådström, brandman och arbetsplatsombud för BRF Foto: Anders Lundqvist
Anna Henningson, räddningschef i Östra Blekinge
2 av 2
Anna Henningson, räddningschef i Östra Blekinge Foto: Anders Lundqvist

Ny organisation inom räddningstjänsten skapar debatt

"Vi ska göra samma saker på samma tid med en man mindre"
4:19 min

Räddningstjänsten i östra Blekinge genomgår just nu en organisationsförändring, en förändring som skapat en hel del debatt.

Det råder delade meningar kring huruvida förslaget på den nya organisationen kommer ge ett positivt utfall.

– Det krävs att vi ska göra samma saker, vi ska vara lika effektiva och vi ska göra det på samma tid, fast vi blir en man mindre, säger David Rådström, arbetsplatsombud för Brandmännens Riksförbund, BRF.

Modern organisation
Ledningen å sin sida menar att den nuvarande organisationen inte är speciellt modern. Genom att anpassa organisationen efter hur det ser ut i större delarna av landet underlättas samordning vid allvarligare olyckor. Samtidigt ska det inte få några negativa effekter på bemanningen.

– Rent personalmässigt ändras ingenting. En person får en arbetsuppgift som handlar om ledning och samordning för flera stationer vid större händelser, säger Anna Henningson, räddningschef i Östra Blekinge och fortsätter.

– Istället för att vänta på hela styrkan kommer den här personen rycka upp blixtsnabbt och vara framme först på plats.

Förlusten värre än vinsten
Även David Rådström kan se stora fördelar med den nya organisationen. Bland annat menar han att de kommer bli starkare ledningsmässigt.

– Jag ser många fördelar. Men jag, och de jag representerar, ser förlusten av den sjunde mannen som större än vinsten av en insatsledare, säger han.

Bland annat lyfter han fram ett exempel vid dykning från höga kajer så som handelshamnen på Verkö.

– Vi kommer få larma höjdfordon från Ronneby och de har 25 minuter innan de är här. Det innebär att vi kommer bli stående på kajen med dykare som inte kan dyka, vilket givetvis blir en direkt konsekvens för han eller hon som har trillat i.

 

Förhoppningen är att den nya organisationen ska träda i kraft den 31 mars

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".