En bil med en övningskörningsskylt.
Färre än hälften av de som kör upp klarar provet. Foto: Fredrik Persson/TT.

Fler misslyckas på körkortsprovet

"Många kör upp både fyra och fem gånger"
1:41 min

Allt fler vill ta körkort men samtidigt minskar andelen som klarar provet. Det visar en färsk rapport från Trafikverket. Många verkar komma illa förberedda.

Hittills i år är det färre än hälften av de som kör upp som lyckas ta körkort. Många kör upp utan tillräckliga kunskaper, säger Kevin Ayaz trafiklärare i Stockholm:

– Det är många som chansar och kör upp både två och tre och fyra och fem gånger.

När fler beställer uppkörning bildas köer hos Trafikverket. I år är det värre än tidigare, enligt Kevin Ayaz.

– Då kan det i vissa fall vara två månaders väntetid på en teori- och uppkörningstid. Vi har aldrig varit med om en sådan här situation någonsin, säger han.

Fler vill ta körkort men den andel som klarar provet minskar stadigt. Under 2014 var det drygt hälften av alla som körde upp som klarade sig.

Man tar lite för lätt på det här med körkortsutbildning och kommer för tidigt till prov.

Men under perioden januari–september i år var det bara 45 procent som klarade teorin och 48 procent som klarade körprovet.

Även Kristina Hagberg, chef för Trafikverket Förarprov, delar uppfattningen om att många kommer dåligt förberedda till körkortsprovet.

– Man tar lite för lätt på det här med körkortsutbildning och kommer för tidigt till prov.

Och samtidigt som en större andel av dem som kör upp misslyckas är det allt fler som försöker.

Under perioden januari-augusti i år beviljades 19 procent fler körkortstillstånd än ett år tidigare.

Varför det är fler som vill ta körkort vet ingen säkert. Men en förklaring kan helt enkelt vara att vi har blivit fler som bor i Sverige.

– Antalet nyanlända till Sverige har ökat kraftigt de senaste åren. Och det tror vi kan vara en anledning, säger Kristina Hagberg.

Hon önskar att fler förberedde sig noga för att bli bra bilförare.

De som tar betalda körlektioner – i stället för att bara ta lektioner av en vän eller anhörig – klarar provet i högre utsträckning. Och det finns skillnader mellan olika delar av landet.

– Godkännandegraden är högre norröver i landet och jag tror att det har att göra med att det finns en tradition att ta hjälp av en trafikskola i större omfattning, säger Kristina Hagberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".