Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Josefin Svensson, 19 år.
1 av 4
Josefin Svensson föreläser om psykisk ohälsa och har själv mått psykiskt dåligt i många år. Foto: André Kvist/Sveriges Radio.
Medicin
2 av 4
Användningen av antidepressiva medel ökar bland unga i Blekinge. Foto: Ingrid Elfstråhle/Sveriges Radio
Psykologen och psykoterapeuten Lars Lavesson är fotograferad i Sveriges Radios lokaler.
3 av 4
Lars Lavesson blir beklämd av den ökade utskrivningen av antidepressiva medel. Foto: Marcus Ulvsand / Sveriges Radio.
Olof Elmgren är chefsöverläkare vid Bup i Blekinge.
4 av 4
Chefsöverläkare Olof Elmgren menar att preparaten fungerar. Foto: André Kvist/Sveriges Radio
Publiknätverket P4 Blekinge

Kraftig ökning av antidepressiva bland unga

"Den här ökningen är skrämmande"
4:03 min

Fler och fler unga personer i Blekinge använder antidepressiva mediciner. Samtidigt går åsikterna isär gällande hur medicinerna påverkar barn och unga.

Hos samtliga unga i Blekinge har användandet ökat med hela 150 procent de senaste tio åren. Den största ökningen syns bland flickor i åldrarna 15 till 19 år gamla, och de yngsta som fått mediciner utskrivna är mellan 5-9 år gamla. 

Josefin Svensson, som nu är 19 år, har använt antidepressiva medel, så kallade SSRI-preparat, under många år. Både i samband med att hon fått hjälp av barn och ungdomspsykiatrin och nu när hon varit i kontakt med vuxenpsykiatrin. Enligt henne har det inte gjort någon större skillnad för hennes mående.

– Jag har ju inte haft någon större effekt, utan min största hjälp har varit samtal och att faktiskt prata om kärnproblematiken, säger hon.

Utskrivningen av antidepressiva medel till unga har varit omdiskuterad under de senaste åren, då man framförallt diskuterat medicinernas effekt. Vissa studier visar att medicinerna hjälper, samtidigt som andra studier säger att preparaten inte har någon märkbar effekt.

Josefin Svensson menar att ett problem är sjukvårdens sätt att förskriva antidepressiva mediciner i brist på samtalsterapi. 

– Det jag själv upplevt och det jag har hört andra berätta är att man kommer till vården och vill ha en samtalskontakt, men istället får man ett recept. 

Bristfällig forskning

En som delar Josefin Svenssons bild är Lars Lavesson, psykolog och psykoterapeut som driver en privatmottagning i Karlskrona. Han känner sig beklämd när han ser hur mycket utskrivningen har ökat under de senaste åren. 

– Det finns ju mycket kritiska röster kring det här, och det handlar ju om att man symptomlindrar för att man inte har tid att gå till orsaken. 

Samtidigt som Lars Lavesson menar att de här medlen kan vara användbara när det gäller barn och unga med djup depression, så ser han stora problem med den kraftiga ökningen. Han menar att forskningen inte är entydig gällande effekterna bland barn och unga. 

– För mig är det här en chansning. I sjukvården i dag ska allt vara evidensbaserat, men när det gäller de här läkemedlen så säger många läkare själva att det inte finns någon evidens bland barn och unga.

En nidbild av BUP
När man vänder sig till BUP, alltså barn och ungdomspsykiatrin, så låter det annorlunda. Olof Elmgren, chefsöverläkare på BUP i Blekinge, menar att det visst finns forskning som styrker användandet av SSRI-preparat bland barn och unga. 

– En anledning till ökningen är ju att vi vet att preparaten fungerar och väldigt väl, med få biverkningar, vilket man ju gillar när man skriver ut till barn. 

Han menar även att ökningen kan förklaras med att fler personer får behandling nu, snarare än att de skriver ut mer mediciner. Att BUP skulle använda antidepressiva mediciner i brist på samtalsterapi kallar han en nidbild av verksamheten. 

– Att vi sitter och bara skriver ut medicin, det är ju helt fel. Det har ingenting med verkligheten att göra, säger Olof Elmgren

Hör av dig till publikredaktören

Har du tips på vad vi borde ta upp i radio? Då är du välkommen att ringa publikredaktör Rebecka Gyllin på 0455-36 38 10 eller mejla tips.blekinge@sverigesradio.se. Gå också gärna med i vårt publiknätverk

Mer om Publiknätverket P4 Blekinge

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".