Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

10 år sedan skotten i Rödeby

Publicerat onsdag 4 oktober 2017 kl 09.00
"Det hade varit bättre om det varit tvärtom, att han klarat sig"
(0:25 min)
Från platsen för 10 år sedan, polis och hund bakom avspärrningar.
Foto: Drago Prvulovic/TT.

Natten mellan den 6 oktober 2007 ekar gevärskotten på en gård utanför Rödeby. 15-årige Simon förlorar livet, en 16-åring skadas allvarligt och samhället splittras.

Det är tio år sedan skottlossningen på gården, fyra kilometer utanför Rödeby. Det var kulmen på flera år av trakasserier och hot mot familjen och deras son.

Tiden efter händelsen delade både Blekinge och landet i två läger där frågeställningen var densamma; hur långt får man gå för att skydda sin familj?

Vissa menade att pappans skott var rimliga efter åren av trakasserier. Andra menade att man aldrig får skjuta barn. 

Men historien börjar inte denna höstkväll i oktober
Under flera år har en grupp unga personer, som senare kom att kallas "Mopedgänget", mobbat familjens son.

I P3 dokumentär talar ledaren "Oskar" för första gången ut om händelserna. Han berättar att trakasserierna pågick under flera år. 

– Pojken där i familjen var lite speciell, han var alltid mobbad. Det var inte bara vi som retade honom, man tyckte det var lite roligt, säger "Oskar", gruppens ledare som skottskadades allvarligt den natten. 

Familjen polisanmäler busringningarna, skadegörelse och de gånger sonen utsatts för fysiskt våld. Men det slutar inte där.  

– Jag förstod att det trappades upp men min bror menade att "dem slutar nog, dem växer nog upp och skärper sig". De bad om hjälp från polisen men jag tror nog de var lite undfallande, säger Sven, bror till pappan.

Kvällen den 5 oktober 2007 står mopedgänget utanför fritidsgården. Ungdomarna konfronteras av en man som slänger en ölburk i huvudet på "Oskar". Mannen är pojkvän till en av familjens döttrar. Mopedgänget har trakasserat familjen två gånger denna dag.

Pojkvännen vill att gruppen ska lämna familjen i fred. Resultatet blir det motsatta. 

Det sista skottet träffar i bröstet
Sex unga killar åker iväg på sina mopeder mot familjens gård. Simon är en av förarna. Det är över midnatt och beckmörkt när ungdomarna kommer fram till gården. 

Familjen hotas med ord och tillhyggen. Hundarna skäller. Familjens pappa väcks av oljuden, innan han la sig tog han whiskey och ångestdämpande medicin. Han tar fram ett hagelgevär och går ut. 

Ett skott avlossas och träffar Simon i armen. Det andra träffar "Oskar" i låret.
Pappan laddar om geväret och "Oskar" träffas på nytt, i ryggen. Det sista skottet träffar Simon i bröstet och berövar honom livet. 

"Jag tappade besinningen och sköt dem", sade pappan i larmsamtalet kort efter skjutningen.

– Han var inte inblandad överhuvudtaget i trakasserierna om man jämför med det jag gjorde. Det hade varit bättre om det varit tvärtom, att han klarat sig, han var värd det, säger "Oskar". 

Friades från fängelsestraff
Under 2008 pågår rättegångarna. Pappan åtalas för mord och mordförsök men frikänns av Blekinge tingsrätt i början av maj med bedömningen att han inte:

"var i sådan grad medveten om sitt handlande att han kan anses ha begått gärningen uppsåtligen". 

I november döms pappan av Hovrätten över Skåne och Blekinge till grov misshandel och dråp. Han slipper fängelsestraff men döms till böter på 182 000 kronor och tillbringar en tid på psykiatrisk slutenvård. 

– Vi hade inte räknat med han skulle bli friad, säger Sven, brodern.

Under våren döms de kvarvarande fem i mopedgänget för hemfridsbrott. Ledaren "Oskar" döms också för olaga hot, ofredande och rattfylleri. Han anser att den friande domen av pappan var felaktig. 

Vid årsdagen den 6 oktober lägger anhöriga och vänner till Simon blommor vid grinden där hans liv slutade, 15 år gammal.    

Lyssna på P3 dokumentär: Dödskjutningen i Rödeby här nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".