Magnus Forsbrand vd på Blue Science Park i det lilla testlabbet.
Magnus Forsbrand vd på Blue Science Park håller upp en pooltermometer som är uppkopplad mot nätet. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio

Unikt testlabb invigs i Karlskrona

"Inga hemligheter"
0:56 min

Idag invigs Sveriges första öppna testlabb för maskiner uppkopplade mot Internet. Ett labb som vänder sig till både företag och privatpersoner.

Tekniken kallas Internet of Things (IoT) och kan enklast beskrivas som maskiner med inbyggda sensorer och processorer som kan kommunicera med omgivningen.

Det kan exempelvis handla om ett kylskåp som SMS:ar dig och berättar att mjölken är slut eller en parkeringsplast som berättar på nätet om den är ledig eller upptagen.

När ett öppet testlabb nu invigs hos Blue Science Park i Karlskrona är förhoppningen att idéer på nya användningsområden ska komma upp och att företag i området ska växa och utvecklas.

Labbet vänder sig också till privatpersoner som har en idé och för att hjälpa idéerna på traven erbjuds man en kvällskurs i hur tekniken fungerar.

– Det känns fantastiskt roligt att vi ligger långt fram i den här utvecklingen, säger Magnus Forsbrand som är vd på idéverkstaden Blue Science Park. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".