Man kopplar av med sin Ipad på semestern.
Med uppkopplade sensorer i vattnet kan badgästen kontrollera vattentemperaturen redan innan handduken packas ner. Foto: Hasse Holmberg / TT

Framtiden börjar i Blekinge

"Karlskrona är en väldigt spännande miljö"
2:09 min

Tidigare under dagen besökte vi Sveriges första testbädd för Internet of Things, sakernas Internet, i Karlskrona. Detta är något som kommunen också är intresserade av och nu inleds ett pilotprojekt som pågår fram till sommaren.

Projektet är det första av sitt slag i Sverige och innebär att man kommer undersöka hur staden kan erbjuda bättre service till sina invånare med hjälp av uppkopplade sensorer. 

Fredrik Sjölin, utvecklingschef vid IT-avdelningen på Karlskrona Kommun säger att dessa sensorer till exempel kan grävas ner under parkeringsplatser. På så vis kan bilister guidas fram till en ledig plats via telefonen. Sensorer kan också placeras vid badplatser så att badsugna kan kontrollera vattentemperaturen redan innan de lämnar hemmet.

Andreas Kristensson är innovationsansvarig på Telenor företag, som tillhandahåller den här tekniken och hoppas att internationella aktörer ska komma till Karlskrona för att testa sina egna lösningar


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".