Katarina Mazetti
Katarina Mazetti, författare Foto: Patrik Söderström

Mazetti: Miljöinriktad värnplikt bör ersätta "stridspittarnas fest"

"Jag anser att försvaret måste ändras totalt"
2:55 min

Författaren Katarina Mazetti vänder sig mot militärövningen Aurora 17, och vill se en ny slags värnplikt inriktad på krisberedskap för globala katastrofer.

I en krönika i tidningen ETC skriver Mazetti att försvaret är föråldrat. Militärövningen Aurora 17, som hon kallar "stridspittarnas fest", var enligt henne inget verkligt scenario. Under onsdagen debatterade hon mot Dagens Nyheters ledarskribent Erik Helmerson i Studio Ett.

– Vi måste ha en helt ny slags värnplikt. Det som är hindret för det är den gamla typen av militärt tänkande, sa Katarina Mazetti.

Stora flyktingströmmar är mer sannolikt än ett fientligt angrepp, och det är den typen av katastrofer värnplikten borde fokusera på, enligt Mazetti. 

– Jag tror att det skulle vara väldigt intressant att år efter år ta in en generation och gnugga dem ordentligt i miljökunskap. Fienden är vi själva och vår livsstil.

– Man måste lära sig hur man ska hantera den, hur översvämning drabbar våra kuster, hur man ska klara ett enkelt boende, matförsörjning under kaosartade miljösituationer.

Hon fick mothugg från Erik Helmerson som vände sig mot beskrivningen av försvaret som föråldrat. Han ansåg att Katarina Mazetti har ett raljant tonfall gentemot de som deltagit i militärövningen.

– Det är en sorts språk som jag tycker klingar rätt illa med tanke på vad det här är för människor och vilka uppoffringar de faktiskt gör för allas frihet i Sverige, sa han.

Han menade vidare att vi måste ha råd med både ett försvar och en smart klimatpolitik.

– Det går inte att säga att vi inte har råd med försvaret för att vi ska göra det här istället. Försvaret är grunden för att ha ett samhälle.

Hör hela debatten mellan Katarina Mazetti och Erik Helmerson här!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".