Fotbollsplan i skymning.
Foto: Privat.
Fotbollsbloggen

Asarums IF kan ta steget till elitettan: Så taggade

"Vi har goda chanser att slå Jitex"
1:40 min

Kvalmatcherna mot Jitex närmar sig med stormsteg. Fotbollsbloggarna berättar om peppen inför och seriesystemet inom damernas fotboll.

Hej alla läsare, hoppas allt är bra med er!

I och med seriesegern börjar det nu att dra ihop sig till den första av två kvalmatcher. För er som är nya läsare och inte så insatta så kanske ni undrar varför man måste spela kvalmatcher när man har vunnit en serie. Det undrar vi också. Eftersom vi har fått chansen att blogga för P4 Blekinge så tänkte vi lyfta några tankar kring detta med kval. Detta är tankar som vi vet att majoriteten av alla division 1 lag delar.

Så ser systemet ut idag
Det övre seriesystemet ser ut på följande sätt: sex stycken division 1-serier, Elitettan och Damallsvenskan. Sedan seriesystemet gjordes om på damsidan för några år sedan, så har alla lag som vunnit sin serie i division 1 fått kvala och de som kommit tvåa har fått äran att fortsätta spela i division 1 även året efter. Detta innebär att om man vinner en serie, men förlorar sina kvalmatcher, så blir det fortsatt spel i division 1 kommande år.

Seriesystemet som finns på herrsidan är upplagt med två division 1-serier, Superettan och Allsvenskan. Herrarnas system innebär att som vinnare av en serie så går man direkt upp och tvåan får kvala.

"Svårt steg att ta"
Någon större djupdykning av varför det ser ut såhär tänker vi inte göra. Vi kan dock konstatera att steget upp till elitettan är svårt att ta. Om man dessutom kommer tvåa i en serie så ’’prisas’’ man inte på något sätt. Det innebär också att de lag som hamnar efter på vårsäsongen inte har så mycket att spela för under hösten. En analys som gjordes av ’’Svensk fotboll’’ år 2016, visade att endast 2 av 14 föreningar i Elitettan (2016) redovisade ett ekonomiskt överskott. Det är därmed ekonomiskt krävande att spela i Elitettan.

När man har läst det som vi skrivit här så kanske seriesystemet för damfotbollen borde ses över en extra gång. Vi anser att herrarnas seriesystem är bättre än damernas, men vårt främsta förslag för damfotbollen, med tanke på dem ekonomiska förutsättningarna, är att Elitettan skulle kunna delas in i två serier, en i norr och en i söder. Så SvFF, när ni läser detta, så är vi redo för ett möte!

Två tuffa kvalmatcher
Detta är dock förutsättningar som vi har vetat om och som vi förberett oss efter. Träningarna har därför rullat på som vanligt och vi har fått två bra genrep när vi mötte Rosengård och Glimåkra. Vi är medvetna om att det kommer bli två tuffa kvalmatcher där Jitex står för motståndet. Jitex är ett gammalt allsvenskt lag som spelade i Elitettan senast 2015. Förra året vann de sin division 1-serie men förlorade kvalet.

För vår del är kval i år en ren bonus eftersom vi har en 3-årig plan att nå Elitettan. Vi är stolta över oss själva och den säsong som vi har gjort. Kvalet ser vi som en rolig utmaning, där det kommer att krävas mycket av oss alla. Känslan i laget är avslappnad men även riktigt fokuserad och taggad. Det ska dessutom bli trevligt att få åka till Sveriges ’’framsida’’, även om vi inte hinner med Liseberg. Spännande kommer det också bli att se om domaren heter Glenn.

För övrigt så ryktas det om att bortastå är utsålt, så det finns bra förutsättningar för en trevlig match. Vi hoppas på stort stöd ifrån Blekinge och att ni följer oss på denna roliga resa. Har ni inte fixat biljetter till bortamötet så är det bara att ta sig till Asarums IP 14/10 15.00 för returmötet.

Lite peptalk som går runt i omklädningsrummet tillsammans med vår älskade schlagermusik:

  • ’’Äntligen är kvalveckan här’’
  • ’’Detta ska bli så grymt kul!’’
  • ’’Det positiva med kval är att säsongen blir längre’’
  • ’’ Roligt att möta ett lag som vi aldrig mött innan’’
  • ’’ÄR VI TAGGADE IDAG? VI ÄR RIKTIGT RIKTIGT TAGGADE IDAG’’

Detta var allt ifrån oss denna gången och nu ska vi fortsätta att ladda upp inför helgen och vi hoppas att ni också gör det.

’’Var rädda om er och prata inte med några okända’’

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".