En man håller upp två böcker på ett bibliotek.
Bibliotekarien Torsten Samzelius i Karlskrona tror att många nu kommer att låna den blivande nobelpristagaren Kazuo Ishiguros böcker. Foto: Marcus Fredriksson/Sveriges Radio.

Stadsbiblioteket spår ökad utlåning av nobelpristagarens böcker

Bibliotekarien: "Böckerna kommer att gå åt nu"
4:20 min

Efter att årets nobelpristagare i litteratur, Kazuo Ishiguro, presenterats spår nu stadsbiblioteket i Karlskrona att populariteten för den brittiske författaren kommer att skjuta i höjden.

Tror på ökad utlåning
Innan tillkännagivandet hade Karlskrona stadsbibliotek ett 20-tal böcker av Kazuo Ishiguro inne på både engelska, svenska, arabiska och litauiska bland annat. Nu tror bibliotekarien Torsten Samzelius att böckerna kommer att bli mer populära att låna. Även om Kazuo Ishiguro inte tillhörde de absoluta favoriterna så är inte Torsten Samzelius förvånad över utnämningen. 

– Han var väl inte någon av de som hade den högsta rankingen innan på vadslagningslistorna, men ändå inte helt överraskande.

Hade inte hört namnet innan
Gertrud Jacobsson var en av de som besökte stadsbiblioteket under torsdagseftermiddagen, och hon kände till väldigt lite om den blivande nobelpristagaren.

– Jag hade hört namnet (när det offentliggjordes), men jag hade redan glömt bort det. Jag har inte läst något av honom. Men nu kan jag tänka mig att läsa något av honom. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".