En halvkroppsbild på Sara Rudolfsson, Kommunalråd i Olofström.
Sara Rudolfsson (S) håller med om att det är helt orimligt att spara 33 miljoner. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.

"Några 33 miljoner i besparingar är inte aktuellt"

"Inriktningen är att det inte ska ske några på den pedagogiska verksamheten, alltså lärartätheten"
1:16 min

I Olofström har ett tjänstemannaförslag om besparingar på 33 miljoner på utbildningsförvaltningen skapat känslor. Men kommunalrådet lovar att dessa besparingar inte blir av.

Besparingsförslaget har fått sex fackförbund i kommunen att reagera och i en skrivelse till kommunstyrelsen menar de att det är omöjligt att spara så mycket på skolans verksamhet.

Den centerpartistiske gruppledaren Rolf Jönsson i Olofström blev helt tagen på sängen av den påstådda besparingen på 33 miljoner.

– Detta är ju så stora siffror så de kan inte ha kommit på någon månad utan måste ha följt med under hela verksamhetsåret, säger han, och håller den socialdemokratiska ledningen som ansvarig.  

Denna siffra kommer från ett förslag i en pågående utredning, det berättar kommunalråd Sara Rudolfsson (S).

– Denna siffra är varken förankrad eller färdigberäknad från förvaltningen. Några 33 miljoner i besparingar är inte aktuellt och kommer inte genomföras. 

Kommer det bli några besparingar då?

– Troligtvis kommer verksamheterna anpassa sig i viss mån utifrån att vissa statsbidrag inte kommer komma under nästa år. Inriktningen är att det inte ska ske några på den pedagogiska verksamheten, alltså lärartätheten, säger Sara Rudolfsson och tillägger att det kanske inte blir tal om extra satsningar.

Hon säger att det är en preliminär siffra och ett budgetförslag ska finnas från utbildningsnämnden den 6 november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".