Närbild på tabletkartor med oxycodone.
1 av 3
Oxikodon, oxycontin, fentanyl och tramadol är exempel på narkotikaklassade läkemedel som blivit populära bland missbrukare. Foto: Anne Berglund/Sveriges Radio
Peter Valverius överläkare beroendeenheten landstinget Blekinge. Foto: Carina Melin
2 av 3
Peter Valverius överläkare beroendeenheten landstinget Blekinge. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
En blond kvinna, Gabriella Du Rietz, stå framför ett fönster, utanför syns en grön buske.
3 av 3
Gabriella Du Rietz är enhetschef för myndighetsutövning på Karlshamns kommun. Foto: Niklas Gyberg Ivarsson/Sveriges Radio

Nu ska de ta itu med missbruksproblemet

"Som en riktigt klassisk influensa"
3:21 min

Sen ett par veckor tillbaka pågår en unik intensivbehandling för unga opioidmissbrukare i Karlshamn. Efter tre dödsfall och ett ökande missbruk stod det klart att något måste göras.

Det utbredda missbruket av opioider som fentanyl och oxycontin bland ungdomar i Karlshamn lamslog kommunen i våras. Efter att tre personer förlorade livet efter överdoser på mindre än ett år kallades kommunen, landstinget och polisen till ett krismöte. Något var tvunget att göras.

– Vi har alltså inget färdigt, där vi kan se ett färdigt resultat, säger Gabriella Du Rietz, enhetschef för myndighetsutövning i Karlshamn.

– Vi måste göra någonting i samverkan kring den här målgruppen just för att vi ser att det är personer som avlider.

Oklart hur vården kommer se ut
Vad man kommit fram till är ett pilotprojekt där kommunen och Landstinget kommer samarbeta i större grad. Trots att arbetet redan har börjat är det inte riktigt bestämt hur det kommer se ut. Men enligt Gabriella Du Rietz kan man från kommunens sida inte bara stå och titta på.

– Sen kan vi inte ha hängslen och livrem på oss i det här läget utan vi gör det vi tror är det bästa.

Under oktober månad kommer man ta in 6 personer mellan 19 och 28 år gamla som själva anmält sig till behandlingen. Att kommunen och Landstinget samarbetar på den här nivån är tänkt att bli ett helhetsgrepp som gör behandlingen både snabbare och bättre.

Modell för samarbete
Tanken är att det man lär sig av det här projektet ska bli en modell för utökat samarbete mellan kommunen och landstinget för fler patientgrupper. 

– Jag hoppas att det kommer leda till vad vi kallar integrerad vård. Att landstinget och kommunen samarbetar runt en patientgrupp och fokuserar resurser för att få ett bättre resultat än om man jobbade på var sin sida, säger Peter Valverius, överläkare på beroendeenheten och den som slog larm i våras.

Många kandidater
I en undersökning av hur utbrett problemet är hittade Karlshamns kommun 37 personer i åldrarna mellan 17 och 27 som lider av ett missbruk av opioider som oxycontin och fentanyl. Det är bara räknat personer som självmant sökt vård. Dessutom har det tillkommit ett femtontal personer som sökt hjälp sedan den kartläggningen.

Att fylla de första sex platserna i programmet gick med andra ord snabbt.

– Vi börjar med sex patienter som ett sorts pilotprojekt i syfte att lära oss samarbeta och i syfte att se vad dessa patienter behöver och hur vi kan hjälpa dem på bästa sätt, säger Peter Valverius.

Kan liknas vid heroin
Opioider som fentanyl och oxycontin har en lugnande och smärtstillande effekt som kan jämföras vid heroin. Ett missbruk påverkar skolgång och arbete. Får man inte tag i drogen leder det till smärta och ångest.

Vi har frågat om vi kan prata med någon av dem som deltar i programmet men enligt Peter Valverius lider de av sådan abstinens att de inte kan ställa upp.

– En sådan abstinens är som att kombinera en klassisk influensa med en vinterkräksjuka så det är ingenting man strävar efter, säger han.

Försiktigt hoppfull
Peter Valverius är försiktig med vad han väntar sig av projektet. Det är en svår balans att vara både hoppfull och realistisk.

– På kort sikt tror jag att det kommer bli väldigt mycket arbete och att det blir mer motgångar än medgångar, säger han.

– Men tittar vi på längre tid typ sex till nio månader har jag förhoppningar om mycket goda resultat.

Bara i Karlshamn
Det utbredda problemet med opioider finns enligt Gabriella Du Rietz ingen annan stans i Blekinge än i just Karlshamn. Trots att ryktet om fentanyl och oxycontin cirkulerat nationellt i flera år var man i Karlshamn inte beredda på hur man skulle drabbas.

– Nej det var vi inte, inte alls, säger Gabriella Du Rietz.

Men med den nya intensivbehandlingen hoppas hon att man hittat en del av lösningen.

– Vi gör det vi tror är det bästa. Det kan inte blir sämre, utan självklart ska det här bli bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".