Malin Svensson och Alice Nilsson försöker bägge två att undvika mobilanvändande i förarsätet.
Malin Svensson och Alice Nilsson försöker bägge två att undvika mobilanvändande i förarsätet. Foto: Anders Lundqvist

Bilförare surfar i bilen - och vill ha förbud

"Det krävs inte många sekunder innan man kan hamna i en farlig situation"
2:54 min

Trots att nio av tio förare anser att säkerheten påverkas negativt om mobiltelefonen används under körning är det allt fler som väljer att använda telefonen under färden.

Att mobiltelefonanvändning och bilkörning inte går ihop är det många som anser. Trots detta är det alltså fler som väljer att använda telefonen när de kör i dag jämfört med 2013.

– Om någon ringer så svarar jag och får man ett sms så sneglar man lite, men jag undviker att ta upp den, säger Alice Nilsson.

Tar uppmärksamhet
Jörgen Persson, ställföreträdande räddningschef i Östra Blekinge, menar att det är olyckligt att använda mobiltelefonen under körning.

– Naturligtvis tar det uppmärksamhet ifrån trafiksituationen och det krävs inte många sekunder innan man kan hamna i en farlig situation, säger han.

En av de som helt avstår från att använda mobiltelefon är Louai Alakil som menar att det kan vara farligt.

--När jag kör bil ringer jag inte i mobiltelefonen, jag bara kör. Jag tänker på människor runt mig, säger han.

Stanna bilen
Per-Olof Steén menar att det är ett rätt enkelt problem att åtgärda, är det något som måste besvarar, stanna bilen och använd mobilen.

– Man kan köra bort en bit och stanna eller bara låta bli att svara, man ser ju vem som har ringt, det borde man göra tycker jag, säger han.

Något som varit en het diskussion de senaste åren är huruvida ett förbud bör införas mot mobilanvändning under färd för chauffören.

– Rent teoretiskt så hade det varit bra. Men jag tänker att folk ändå kommer att använda mobilen oavsett om det är lagstiftat eller inte, men det är en bit på vägen, säger Malin Svensson.

Statistiken visar samma bild, nästan åtta av tio anser att ett förbud bör till, samtidigt uppger bara fyra av tio att ett förbud faktiskt skulle få dem att sluta använda mobiltelefonen under körning

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".