Anderas Mattsson visar upp vågen som kan visa din kroppsliga sammansättning
Anderas Mattsson visar upp vågen som kan visa din kroppsliga sammansättning

Kunskapsdag öppnar upp för allmänheten i Blekinge Health Arena

Öppet hus på Blekinge Health Lab
1:32 min

Har du funderat på hur din kroppsliga sammansättning ser ut? Eller har du kanske velat veta vilken puls du ska ligga på i din träning? Under Blekinge Health Labs öppna hus ges du chansen.

Under söndagen håller Blekinge Health Lab öppet för allmänheten för vad de valt att kalla en kunskapsdag. Tanken är att motionärer ska kunna komma på besök för att göra en rad tester och få bättre förståelse kring träning och hälsa.

– Vi kommer att demonstrera våra tester som vi gör här, främst då konditionstester. Vi kommer även ha en hel del praktiska inslag i träning med viktiga delar för träning såväl som hälsan, säger Andreas Mattsson, träningsrådgivare på Blekinge Health Arena.

Fokus på motionärer
Det är alltså inte fokus på elitutövande idrottare utan snarare motionärer på olika nivåer.

– Det är motionärer vi söker till den här dagen, och där märker vi att det expanderar jättemycket. De typiska motionärerna i dag är ju de som sätter upp ett mål och ska genomföra de olika konditionstävlingarna allt från Swimrun till Triathlon, säger Andreas Mattsson.

På plats kommer bland annat löp- och cykeltester att genomföras. Detta sker genom VO2 som visar på syreupptagningsförmåga. Men även tester som visar på bland annat vilken puls som passar dig bäst för träning, hur träningsprogram kan läggas upp och hjälp med att ta fram din tröskelpuls.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".