Åsa Regnér jämställdshetsminister
Åsa Regnér (S) Foto: Claudio Bresciani / TT

Socialtjänsten ger för lite tid till barn menar minister

"Håller verkligen ögonen på det här"
1:05 min

Socialsekreterare ägnar i snitt två procent av sin arbetstid åt utsatta barn. Alldeles för lite, enligt barnminister Åsa Regnér (S).

Det är barnen som hamnar mellan stolarna när ärendehögarna på socialkontoren växer, det bekräftar socialsekreterarna själva. Enligt organisationen Maskrosbarn finns det i dag cirka en halv miljon barn som lever i familjer med missbruksproblem, våld eller psykisk hälsa. Bara drygt 30 000 barn och unga fick förra året vård enligt socialtjänstlagen eller Lagen om vård av unga.

Statistik från Socialstyrelsen visar också att det främst är ungdomar i åldrarna 15 till 20 år som får hjälp. De yngsta barnen, som har svårast att tala för sig, drabbas hårdast. 

– Det är inte naturligtvis inte alls bra för någon att man ägnar så lite tid åt att prata med själva barnet om vad han eller hon behöver och vill. Det är därför vi har avsatt ganska mycket mer medel på nationell nivå under mandatperioden för att man ska kunna anställda mer personal. Det gäller överhuvudtaget att stärka yrket, höja statusen och gör det här till tillfredsställande arbetsplatser, där barnen verkligen får sina rättigheter uppfyllda, säger barnminister Åsa Regnér.

När tror du man kan börja märka resultat av era satsningar?

– Ja, jag hoppas att det går fortare nu. Jag vet att det är något enklare att rekrytera socialsekreterare. Vi håller verkligen ögonen på det här och vi är just nu inne i en period där vi också har möten över hela Sverige för att sprida goda exempel. Vi gör många saker samtidigt, men vi har verkligen ögonen på det här.

– Jag vill också säga att vi ser över lagstiftningen dessutom. Hur kan man på ett rättssäkert sätt bättre sätta in åtgärder tidigt och utan att det krävs väldigt tunga utredningar, säger Åsa Regnér.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".