Sam Skällberg och Gunnar Olsson sitter i Gunnars kök.
1 av 2
Sam Skällberg och Gunnar Olsson har länge varit engagerade i frågan. Foto: Marcus Ulvsand / Sveriges Radio
Magnus Manhammar håller upp den nyskrivna riksdagsmotionen.
2 av 2
Magnus Manhammar hoppas att motionen ska gå in i regeringsarbetet. Foto: Marcus Ulvsand / Sveriges Radio.

Revanschchans för miljökämpar i Sölvesborg

"Det känns otroligt bra"
3:01 min

En nyskriven riksdagsmotion kan ge upprättelse för kritikerna av E22:ans dragning över våtmarken Vesan utanför Sölvesborg.

Turerna kring E22:ans dragning över Vesan har varit en segdragen historia. Den tidigare våtmarken har torrlagts med hjälp av pumpar ända sedan 1926, men det var framförallt under 2000-talet när Trafikverket, som då hette Vägverket, bestämde sig för att dra E22 över området, som kritiken växte. 

– Det stod ju mycket i tidningarna och så, och då fastnade jag för att försöka skydda våtmarken, säger Gunnar Olsson som länge har varit engagerad i frågan. 

Inget gehör
Kritikerna har menat att man inte bör lägga en väg över ett våtmarksområde, om det finns fast mark som alternativ, men även att det är ett problem att vattnet som pumpas ut hamnar i Pukaviksbukten som ska skyddas då det är ett Natura2000-område. 

Naturskyddsföreningen har, med hjälp av ett antal professorer, drivit frågan genom en rad rättsliga instanser utan att få gehör.

– Vi överklagade till miljödomstolen, miljööverdomstolen och sen högsta domstolen men ingen lyfte ett finger, säger Gunnar Olsson. 

Men nu får man kanske lite upprättelse genom en nyskriven motion i riksdagen. 

Får inte välja expertområde
Motionen är skriven av tre riksdagspolitiker med bakgrund i Blekinge, och handlar om att man vill undersöka möjligheten att skapa en specialdomstol för miljöfrågor. 

Det finns visserligen redan en miljö- och markdomstol, men som domare får du inte får välja vilket område du ska döma i. Magnus Manhammar (S) är en av politikerna bakom motionen. 

– I dag är det så att om du är en jurist med en särskild kunskap på ett område och har blivit domare för att du vill döma på just det området så kan du inte göra det, eftersom du måste vara generalist. 

Magnus Manhammar hoppas att motionen kan tas rakt in i regeringsarbetet under nästa år. 

– Vi hoppas ju att vi får igenom den via regeringen, och det är fullt möjligt tror jag.

Firar 
Och även om motionen än så länge bara är ett förslag, så är bara faktumet att frågan nu lyfts på riksdagsnivå är tillräckligt för att Gunnar Olsson ska tillåta sig att fira. 

– Det känns otroligt bra, eftersom det här har varit vårt mål hela tiden. 

Fastän motionen inte kommer göra någon skillnad för vägen vid Vesan menar Sam Skällberg, före detta ordförande i Naturskyddsföreningen i Blekinge att arbetet inte har varit förgäves. 

– Ja, det kommer ju säkert många konflikter längre fram, och i de fallen kanske det kommer ett bättre resultat. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".