Länsstyrelsen har gjort ett stort beslag av illegala kräftburar i Hjälmaren.
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Nio åtalas i tjuvfiskeligan

"Finns inget liknande"
0:53 min

De nio personer som är misstänkta för ett omfattande tjuvfiske i bland annat Blekinge och Småland åtalas vid Växjö tingsrätt för grovt häleri och grovt brott mot fiskelagen.

De åtalade männen är misstänkta för att under juli och augusti i år tjuvfiskat och sålt över 1 000 kilo gös, över 1 000 kilo signalkräftor och över 100 kilo gädda till fiskmarknader i Göteborg och Stockholm. Försäljningsintäkterna har varit totalt på över 400 000 kronor, skriver Åklagarmyndigheten.

Hundratals meter nät
Fisket har skett nattetid med ett flertal kräftburar placerade på lina och nedsänkta på sjöbotten samt nät. Efterföljande kontroll har visat att det rör sig om hundratals meter nät och kräftburar.

Polisen har tidigare uppgett att de tror att tjuvfisket ska ha skett i Blekinge, Småland och norra Skåne.

Greps på bar gärning
Utredningen inleddes med att två av de åtalade männen greps under pågående tjuvfiske i augusti i Norra Bergundasjön i Växjö.

Polisen fann i den utredningen spår som ledde till två fastigheter i Tingsryds kommun där de sju övriga åtalade greps vid ett tillslag. Åtta av de misstänkta sitter häktade i avvaktan på rättegång.

Organiserat tjuvfiske
– Alla beslag visar på att tjuvfisket har varit organiserat och av mycket stor omfattning. Jag har under utredningens gång blivit mycket överraskad över vilka oerhört stora mängder som tjuvfiskats samt vilka summor det omsatt som jag ser mig kunna bevisa, säger förundersökningsledaren assistentåklagare Saramaria Johansson i Växjö i ett pressmeddelande.

Största åtalet
De nio åtalade männen är utländska medborgare i 30-60-års åldern. 

– Detta är det största åtalet jag känner till efter omfattande tjuvfiske i insjöar i landet, däger hon.

Några av de åtalade har gjort vissa medgivanden.

Rättegången med de nio åtalade männen inleds tisdagen den 17 oktober och beräknas pågå i nio dagar i Linköpings tingsrätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".