maxi kasse
Foto: Ingrid Elfstråhle/Sveriges Radio

Familjeföretaget tvingas sälja Ica Maxi

Helen Svensson: Vi hade hoppats det skulle gå att lösa, men tyvärr
0:54 min

I ett par decennier har Ica Maxi i Karlskrona drivits som familjeföretag. Men i höst kommer en ny handlare att ta över stormarknaden.

Syskonen har alla varit delägare, men Peter Svensson som gick bort i våras stod som huvudägare. De har velat fortsätta driva familjeföretaget, men ICA har satt stopp och köper nu ut dem.

"Overklig situation"
Helen Svensson som är ett av syskonen och delägare berättar att det känns väldigt tråkigt att behöva lämna ifrån sig företaget. 

– Det är mycket känslor inblandade efter så många år. Det är en konstig och overklig situation, säger hon.

Ica har förköpsrätt
Enligt Helen Svensson har det varit en lång process fram tills att de nu fick beskedet om att de inte får fortsätta med butiken. 

– Det har med alla avtal att göra. Ica har ju laglig förköpsrätt och allt har gått rätt till, men vi hade ändå hoppats på att få fortsätta driva det, säger hon.

Inte erbjudits ta över
Joakim Boman som är chef för affärsområden på Ica Sverige berättar att man har erbjudit den bortgångne broderns  barn att ta över butiken, men att de har avböjt. Då valde Ica Sverige att dra igång en rekryteringsprocess för att tillsätta en ny handlare.

Han säger också att syskonen inte har erbjudits att ta över, men att de har varit välkomna att delta i rekryteringsprocessen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".