En porträttbild på Helena Renberg. I bakrunden är polishuset.
Helena Renberg berättar att sexuella ofredanden inte är ett nytt brott, men det är relativt nytt för utredningsenheten. Foto: Fanny Westling

Många fall av sexuella ofredanden läggs ner

"Det är inget misstag, att man råkar nudda någon."
2:59 min

Fem av de tolv fall av sexuellt ofredande som anmäldes under skärgårdsfesten i Karlskrona har lagts ned.

De flesta fall handlar om att man inte hittat någon misstänkt person eller att man inte har haft tillräckligt med utredningsmaterial.

– Det är trångt, man rör på sig och dansar. Det känns som gärningspersonerna har utnyttjat situationen och försvinner i folkmassan efter de gjort tafsningarna, säger Helena Renberg som är polisens förundersökningsledare.

Ett nytt brott som alltid funnits
Polisen i Karlskrona har lagt stora resurser med att reda ut de sexuella ofredande som kommit in under skärgårdsfesten.

Bland annat genom att leta efter samband mellan de olika utredningarna, jämfört de som blev omhändertagna under lagen om berusning med de signalement som målsägande uppgett och noga hört alla vittnen.

Det är de senaste åren som de här brotten börjat uppstå, vilket gör att det är ganska nytt för polisen att utreda dem.

– Det har varit mycket omskrivet i massmedia, så man kanske anmäler oftare nu. Men det har nog förekommit i alla år, säger Helena Renberg.

Medvetna handlingar
Nästintill alla av de tolv polisanmälda fallen av sexuella ofredanden ska ha hänt under konserter antingen på stortorget eller i Hoglandspark.

De här sexuella ofredanden består av att man tar flickor mellan benen och trycker på underlivet eller tar på brösten.

– Det är väldigt tydligt vad man har för avsikt när man gör detta, det är inget misstag att man råkar nudda någon. Vi ser att det är väldigt medvetna handlingar.

Väntar fler åtal
Fem av de tolv fallen har lagts ner. Ett gick till åtal igår och de övriga sex är under utredning.

– I några fall har vi misstänkta som ska höras. Det är under utredning, vi hoppas att vi kan gå hela vägen med några till.

Med hjälp av bilder på några gärningspersoner som de ännu inte identifierat tror Helena Renberg att de kan hitta fler misstänkta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".