Caj Eriksson rektor Thorén Framtid friskola Ronneby förskola grundskola
1 av 2
Caj Eriksson rektor Thorén Framtid i Ronneby. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
Thorén Framtid friskola Ronneby förskola grundskola
2 av 2
Thorén Framtid i Ronneby. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio

Elever får för lite stöd på skola i Ronneby

Rektor: Jag är både ledsen och besviken
2:39 min

Det finns flera brister på grundskolan Thorén Framtid i Ronneby, det har Skolinspektionen kommit fram till efter en tillsyn i våras.

Bland annat får inte elever det särskilda stöd de har rätt till och skolbiblioteket används inte regelbundet i undervisningen.

Caj Eriksson är rektor på skolan och han tycker det är allvarligt.

– Det är jätteallvarligt, jag är den förste att vara både ledsen och besviken, samtidigt som det är ett problem som stora delar av skolsverige delar, säger han.

Stort stödbehov
Thorén Framtid är en 1-9 skola med förskola. Enligt några lärare finns det ett stort antal elever med stora stödbehov. Det skolinspektionen kom fram till vid en granskning i våras var att alla elever som behöver särskilt stöd inte får det. Det beror både på att lärare inte larmat när de tror att en elev inte kommer att få godkänt i ett eller flera ämnen, och då kan ha rätt till särskilt stöd, och att rektor tagit för lång tid på sig att utreda elevers behov.

25 procent av eleverna på skolan lyckades inte uppfylla kunskapskraven för årskurs 6 och 9.

– Och det är viktigt att alla får samma chans, och i det ligger att alla elever har rätt att utvecklas så långt som möjligt, säger Stina Linder på Skolinspektionen.

Sämre chans
För elever som inte får särskilt stöd kan det innebära att de inte kommer in på den linje de skulle vilja i gymnasiet, och därmed får en sämre chans i arbetslivet.

Rektorn Caj Eriksson medger att ett antal utredningar av elevers behov påbörjades under vårterminen men att de inte slutfördes. Det ska ske nu under höstterminen.

Men Caj Eriksson säger att bristerna håller på, eller redan har rättats till:

– Vi har förstärkt personalen från två till fem tjänster som jobbar med elevhälsan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".