Micael Bydén står med vatten som bakgrund. Foto: Marcus Ericsson/TT
ÖB Micael Bydén. Foto: Marcus Eriksson/TT Bild

ÖB räknar med fler olyckor

1:28 min

Vi kommer att få se fler olyckor under försvarsövningar framöver. Det medgav överbefälhavare Micael Bydén vid sitt besök på F17 i Kallinge i fredags.

Under sjöstridsövningen Northern Coasts nyligen dödades två sjömän.

Och tre soldater skadades när ett pansarfordon krockade med ett persontåg under storövningen Aurora som avslutades för tre veckor sedan.

När överbefälhavare Micael Bydén besökte F17 i Kallinge i fredags medgav han att vi kommer att få se fler olyckor under försvarsövningar framöver.

 – Det var 20 000 män som övade dygnet runt. Och vi gjorde allt vi kunde för att undvika olyckor. Men olyckor händer, säger han. 

Den senaste försvarsuppgörelsen mellan regeringen, moderaterna och centerpartiet innebär bland annat att mer pengar till just övningar.

Men trots det är olyckor inget vi ska vänja oss vid, enligt Micael Bydén.   

– Vi ska inte vänja oss vid olyckor. Men att säga att de inte kommer att ske är ungefär som att säga att inga människor kommer att skadas i trafiken. Det är en utopi. Även om vi jobbar mycket aktivt för att alla olyckor ska undvikas, säger han.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista