Elever på Vägga gymnasieskola skriver högskoleprovet.
Drygt 600 elever skrev högskoleprovet i Blekinge, bland annat på Vägga gymnasieskola i Karlshamn. Foto: Niklas Eriksson/sveriges Radio

Krafttag mot fusket på högskoleprovet

"Det har blivit svårare för de som fuskar"
1:30 min

Idag skriver drygt 600 personer högskoleprovet i Blekinge. Och efter den senaste tidens avslöjanden om fusk har extra säkerhetsåtgärder vidtagits.

– Från och med idag levereras högskoleprovet i ett individuellt kuvert till varje provdeltagare. En provledare får till exempel inte öppna kuvertet och högskolan kontrollerar att bara de provkuvert som använts är öppna, säger Cecilia von Mentzingen som är provhandläggare. 

Avslöjandena om fusk på högskoleprovet har avlöst varandra den senaste tiden. Och i somras kunde Uppdrag granskning berätta ett fusknätverk med hjälp av läckta prov och små hörsnäckor gett provdeltagare som betalat tiotusentals kronor alla de rätta svaren.

Bland de drygt 600 personer som skriver högskoleprovet i Blekinge idag finns Samuel Magnesjö från Asarum och Amanda Fagerström från Karlshamn. De välkomnar de extra säkerhetsåtgärderna. Men skulle gärna se ännu tuffare tag mot fusket framöver.

– Jag tror att det har blivit svårare för de som fuskar. Men om det räcker för att bli av med allt fusk vet jag inte, säger Samuel Magnesjö.

Vad kan man göra för att stoppa fusket?

– Kanske kontrollera att det inte är någon som har en öronsnäcka, säger Samuel Magnesjö.

– Jag håller med. Även om det känns dumt för oss som inte fuskar, säger Amanda Fagerström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".