Hundrekryten Leman
1 av 2
Foto: Per Dahlberg / Sveriges Radio
En man och en kvinna med tre hundar.
2 av 2
Lars Neij och Lena Isaksson driver en shäferkennel i Ronneby. Foto: Niklas Gyberg Ivarsson/Sveriges Radio

Försvarsmakten köpte schäfrar för flera miljoner

3:42 min

Försvarsmakten har enligt experter betalat grova överpriser i sina inköp av schäfertikar till ett hundavelsprojekt som startade 2004. Det avslöjar P1-programmet Kaliber.

Resultatet är att man i snitt betalat 210 000 kronor per tik, fyra gånger gånger mer än vad en uppfödare hade betalat för många av hundarna enligt Lars Neij, före detta polishundförare som driver en egen kennel i Ronneby. Han har varit positiv till Försvarsmaktens hundavelsprojekt, men säger att han inte kan förstå de höga priserna.

– Det finns vissa uppfödare som har köpt tikar som har varit tävlade i bruks, i skydd och spår och sök, som har gett 75 000 och kanske några kronor mer, säger Lars Neij.

Normalt kan jag tänka mig någonstans 35 till 40 000 om man får tag på en bra tik, det är vår värd.

2004 startade Försvarsmakten, på uppdrag av regeringen, ett storskaligt avelsprojekt av schäfrar för att få fram lämpliga tjänstehundar till sina förband. Under tio år köpte man in 90 avelstikar.

Över 12 miljoner kronor
Kaliber har fått tag på fakturor för 59 av dem i granskningen av hundavelsprojektet. Majoriteten har kostat mellan 200 000 och en kvarts miljon. Totalt handlar det om över 12 miljoner kronor mellan 2007 och 2014, trots att många av hundarna saknar både så kallade meriter och garantier för att de över huvud taget kan ge valpar.

Fina blodslinjer
Försvarsmakten själva säger att de höga priserna beror på att hundarna har särskilt fina blodslinjer.

Eric Wilsson var avelsansvarig på Försvarsmakten under tiden för inköpen.

– Det är en sak om man ska köpa in enstaka hundar, då är det helt klart att du kan köpa bra avelstikar för en tredjedel av den summan om man letar. Men vi var tvungna att rekrytera 15 till 20 tikar varje år, säger han.

– Genom att erbjuda ett pris som uppfattas som attraktivt så fick vi tillgång till de hundar vi ville ha.

Hela Kalibers inslag hittar du här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista