Schäferhunden Arko ligger på marken utanför en polisbil.
1 av 2
Foto: Lena König/Sveriges Radio.
En man och en kvinna med tre hundar.
2 av 2
Lars Neij och Lena Isaksson driver en shäferkennel i Ronneby. Foto: Niklas Gyberg Ivarsson/Sveriges Radio

Försvarets schäferköp kan vara olagliga

3:13 min

Försvarsmakten följde inte regleringar om att låta flera olika hundförsäljare konkurrera för att på så sätt sänka kostnaderna och motverka korruption.

Det visar en granskning som P1-programmet Kaliber har gjort.

Enligt Anna Karin Brorsson Kinch, som skötte uppköpen rent administrativt på Förvsarsmaktens dåvarande upphandlingsenhet, såg man det inte som att man köpte hundarna.

– Just i det här fallet med blod och hundar har jag för mig att vi jämställde med anställda. Hunden skulle ju fylla en funktion i Försvarsmakten, alltså utföra ett jobb, och vi upphandlar ju inte heller våra medarbetare, säger hon.

Mellan 2007 och 2014 köpte Försvarsmakten 59 tikar för totalt över 12 miljoner kronor.

När myndigheter ska göra inköp i den storleken måste de i regel göra en offentlig upphandling. De ska sätta ut en annons på det som de vill köpa så att alla som vill ska kunna erbjuda offerter. Men i fallet med shäfertikar är det något man inte har gjort.

Lars Neij är hunduppfödare och före detta polis i Ronneby.

– Skulle vi köpa in hundar till såna priser så är det ju som att kasta pengarna i sjön, det blir ju inte ens plus minus noll.

Han tycker argumentet om att hundarna rekryterades är märkligt.

– Det är ju material de köper in. Förmänskliga inte det här med hunden, den är en vara som de köper in som en kanon eller vad som helst.

Hela del 2 av Kalibers granskning "hundfabriken" kan du höra här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista