Närbild på en kvinna med ljust hår.
Nu har Ingrid Hermansson (C) fått nog. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.

Klart med pengar till härbärge

"Härbärge någon natt i veckan under vintern"
1:58 min

Majoriteten i socialnämnden i Karlskrona sa idag ja till 65 000 kronor i bidrag till kyrkorna för att även i vinter öppna ett härbärge för EU-migranter. Det innebär att kyrkorna inte fick de 160 000 de ansökt om.

Ingrid Hermansson (C) är ordförande i socialnämnden och hon berättar att man väljer att inte skicka vidare beslutet till kommunstyrelsen och fullmäktige utan att socialnämnden beviljar pengarna så att kyrkorna kan få pengarna snabbt.

Socialnämnden har tittat på hur kyrkorna förra året klarade det ekonomiskt. Då fick kyrkorna 85 000 kronor i bidrag, enligt Ingrid Hermansson var till exempel 15 000 kronor av dem lokalkostnader och hon tror att det går att få till en lägre hyra i år. 

Hon säger att socialnämnden nu ger en hjälpande hand men hon menar också att socialnämnden har det tufft ekonomiskt och därför blir det 65 000 kronor i bidrag i år och inte de 160 000 kronor som kyrkorna ansökt. 

Det är viktigt med ett härbärge för människor kan vara väldigt utsatta om de varje natt sover i bil. Det kan vara många minus som gör att man far väldigt illa. 

I samband med måndagens beslut om bidrag så ber även socialnämnden kommunfullmäktige om att framöver få det formella ansvaret för att hantera alla liknande verksamhetsansökningar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".