Mink i en bur.
1 av 3
Skulle förslaget gå igenom kommer minkfarmar att förbjudas. Foto: André Kvist/Sveriges Radio.
Melanie Josefsson fil dr. som arbetar med frågan om invasiva främmande arter på Naturvårdsverket och även internationellt medverkar i Nordegren & Epstein i P1.
2 av 3
Melanie Josefsson beskriver minken som ett extremt framgångsrikt rovdjur. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
Johan Dalén, VD för branschorganisationen Svensk Mink, sitter i sitt provisoriska kontor.
3 av 3
Johan Dalén är inte orolig över förslaget. Foto: Marcus Ulvsand / Sveriges Radio.

Minkfarmar hotas av EU-förslag

3:43 min

Minkfarmar hotas av stängning om ett nytt EU-förslag går igenom. Men inom branschen är man inte orolig över att förslaget ska bli verklighet.

Den amerikanska minken, som är den mink som föds upp på minkfarmar, är en av elva arter som föreslås bli förbjuden att hanteras inom EU. 

Förbudet har tagits fram för att stärka skyddet mot djur och natur inom EU-länderna, och minken ingår i förslaget eftersom den ses som ett hot mot markhäckande fåglar i skärgårdsmiljö. 

– Den är ett extremt framgångsrikt rovdjur, och man har märkt en stor nedgång bland markhäckande fåglar i kustområden, säger Melanie Josefsson, handläggare på Naturvårdsverket. 

Ingen effekt
Men det är inte säkert om ett förbud skulle göra något åt problemen med den vilda minkens spridning i Sverige.

– De är så utbredda så det är försent att göra någonting åt det.

Det är försent, väldigt försent. 

Hon tror snarare att det skulle vara bättre att ordna säkerheten på minkfarmarna, och därmed minska risken för att minkarna tar sig ut i naturen. 

Inte nervösa 
Minknäringen är stor i Blekinge, och med ett trettiotal gårdar står man för lite mindre än halva beståndet av svensk gårdsmink. Om förslaget skulle gå igenom skulle det få stora konsekvenser för minknäringen, men Johan Dalén, VD för Svensk Mink, är inte orolig. 

– Jag har för det första svårt att se att det skulle gå igenom, och i så fall utan ett undantag för minkfarmar.

Inte heller Melanie Josefsson på Naturvårdsverket tror att förslaget kommer att antas.

– De marknadsmässiga krafterna är för starka för att förbjuda amerikansk mink.

EU-förslaget

I EU-förslaget föreslås ett förbud mot att hantera, odla och föda upp elva olika arter, både växter och djur, där amerikansk mink ingår.

De elva arterna har valts ut eftersom de på ett eller annat sätt är invasiva och har negativ påverkan om de hamnar i den europeiska naturen. 

Sedan tidigare finns en lista med 49 arter som förbjudits att hantera i EU, där bland annat jätteloka och mårdhund ingår.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista