Närbild på en kvinna med långt brunt hår.
Ulrika Bodin från Kvinnojouren Karlskrona hoppas att fastighetsägarna nappar och inför policyn om huskurage. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio

Kvinnojouren önskar mer civilkurage i hyreshus

"Varför knackade inte grannarna på när pappa skrek och mamma grät?"
2:22 min

Bostadsbolag och fastighetsägare i Karlskrona kommun borde införa en policy om huskurage. Idag håller kvinnojouren uppstartsmöte.

Idag hålls uppstartsmöte för att få igång projekt Huskurage hos bostadsbolag och fastighetsägare i Karlskrona kommun.

Våga bry sig
Det handlar om att våga knacka på hos sin granne, eller slå larm till polisen, när man hör något som inte verkar stå rätt till. 

– Vi tycker det här projektet är jätteviktigt för att man ska kunna förhindra våld i nära relationer. Att man som granne ska våga agera och visa att man bryr sig, säger Ulrika Bodin från Kvinnojouren Karlskrona. 

Såhär gör du
I praktiken innebär projekt Huskurage följande som du kan göra om du misstänker våld hos grannen:

  • Knacka på hos grannen.
  • Vid behov - hämta hjälp av andra! Fler grannar kan bidra till att skapa mer trygghet.
  • Ring polisen. Kontakta alltid polisen i första hand vid situationer som upplevs akuta eller hotfulla. 

Få anmälda 
Intresset från kommunens bostadsbolag och fastighetsägare har inför träffen varit svalt, men förhoppningen är att många ändå väljer att införa policyn som innebär att hyresgästerna ska ingripa när man misstänker våld hos grannen.  

– Vi kommer inte ge oss, vi kommer knacka dörr hos fastighetsägare för att försöka införa det här. Det handlar om att man kan rädda liv, säger Ulrika Bodin från kvinnojouren. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".