Tim Remen, Cecilia Nilsson och sonen Alexander.
1 av 5
Foto: Anders Lundqvist
Tim Remen, Cecilia Nilsson och sonen Alexander.
2 av 5
Foto: Anders Lundqvist
Tim Remen, Cecilia Nilsson och sonen Alexander.
3 av 5
Foto: Anders Lundqvist
Tim Remen, Cecilia Nilsson och sonen Alexander.
4 av 5
Foto: Anders Lundqvist

Skickades hem från förlossningen - födde hemma i badrummet

"Han var som en fisk på torra land"
4:33 min

Sent på kvällen den 30 april födde Cecilia Nilsson sin son Alexander på badrumsgolvet hemma i Asarum, tre månader för tidigt. Hon och sambon Tim Remen hade skickats hem från förlossningsavdelningen bara timmarna innan.

Cecilia Nilsson hade precis hunnit innanför ytterdörren till parets bostad. Tim Remen var själv ute och skulle parkera bilen, när han kom in i bostaden hade parets son, Alexander, fötts, tre månader före beräknat.

– Jag kände att det var någonting som var på väg, sen helt plötsligt ligger ungen där och kippar efter luft, säger Cecilia Nilsson när hon berättar om händelsen.

Hemskickade från förlossningen
Redan på morgonen den 30 april kontaktade paret förlossningskliniken på Blekingesjukhuset då Cecilia upplevde smärta och krämpor. Ett par timmar senare valde paret att åka in till sjukhuset för undersökning. Väl på plats upplevde de inte att de fick den tid och den hjälp de behövde

– Man kände inte att de hade tid med en. Det var väldigt dåliga förklaringar på vad som egentligen hände och varför de gjorde vissa undersökningar, säger Cecilia Nilsson.

Paret skickades då hem från förlossningskliniken med lite smärtstillande tabletter. Men redan på vägen hem kände Cecilia hur hon började krysta, Tim körde bilen fram till parets bostad och hjälpte henne in. När han gick ut för att parkera bilen och kom tillbaka hade deras son, Alexander, redan fötts på parets badrumsgolv, tre månader för tidigt.

Han var som en fisk på torra land. Han försökte hämta andan hela tiden men han blev bara blåare och blåare, vi visste inte alls hur det skulle gå.

Med hjälp av hjärt- och lungräddning, råd från förlossningskliniken, SOS samt ambulanspersonal som snabbt var på plats klarade sig Alexander trots den dramatiska födseln.

– De tipsade om att vi skulle värma handdukar och lägga runt honom för att få upp värmen. Samtidigt skulle vi gnugga på ryggen och trycka på bröstkorgen, säger Cecilia.

Samtidigt som paret gjorde vad de kunde tillkallades en ambulans till platsen.

– Vi visste inte alls hur det skulle gå, säger Tim och Cecilia fyller i.

– Min ena tanke var i alla fall att han får inte dö, säger hon.

Händelsen är anmäld till Inspektionen för vård och omsorg av både föräldrarna och av sjukhuset och den utreds just nu. Ansvariga på sjukhuset har avböjt att kommentera händelsen medan utredningen pågår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".