Daniel Melin, fritidsfiskesamordnare på Jordbruksveket.
Daniel Melin, fritidsfiskesamordnare på Jordbruksveket.

Unikt sportfiske kan bli motor för landsbygden

"Tittar man på naturturismen så är sportfisket redan stort"
2:00 min

I en ny rapport från Jordbruksverket dras slutsatsen att sportfisketurismen har potential att bli en stor resurs för landsbygdens utveckling.

– Ja det skulle jag vilja säga. Vi har fantastiska fiskemöjligheter i Sverige, 100 000 sjöar, möjlighet att fiska i havet och i de fem stora sjöarna. Det är unikt i ett europeiskt perspektiv, säger Daniel Melin, fritidsfiskesamordnare på Jordbruksverket.

Bedömningen är att det finns möjlighet att utveckla fisketurism i en stor mängd mindre och medelstora strömvatten i hela landet om den småskaliga vattenkraften i dessa avvecklas.

I dag omsätter det inhemska sportfisket mellan 14 och 15 miljarder kronor per år. Målet är att den siffran ska vara fördubblad till år 2020 och Daniel Melin är övertygad om att sportfisket kommer att bli en stor näring att räkna med:

– Det skulle jag tro, besöksnäringen växer så det knakar. Tittar man på naturturismen så är sportfisket redan stort och jag tror att det finns en stor tillväxtpotential för svenskt vidkommande där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".