Johnny Gustafsson poserar med sin motorcykel, lerig i målgång på endurotävling
150 timmar på motorcykeln har det blivit hittills i år för Johnny Gustafsson. Foto: Privat

Rödebybo tävlar i världens största endurotävling

2:00 min

I helgen körs världens största endurotävling på Gotland med tävlande från 12 länder - och Rödeby.

Med sina 65 år fyllda kan Johnny Gustafsson konstatera att han hittade enduron hyfsat sent i livet. 

- Ja, jag har kört sedan 2007. Jag har alltid varit intresserad av motorsport men när man kom upp i ålder var det roligare att testa något annorlunda. Då började jag köra enduro och fastnade ordentligt. 

150 timmar
Numera är Johnny Gustafsson pensionär och hinner lägga mer tid på sin enduroåkning. I år uppskattar han att han har hunnit med ungefär 150 timmar på motorcykeln. 

Tävlingen hålls på Tofta Skjutbana på ett Gotland som fått en hel del regn de senaste dagarna. 

– Jag har aldrig kommit helt ren från Gotland under de 7-8 år jag kört, men detta blir nog det blötaste året, säger Johnny Gustafsson.

Trött skalle
Med sina 3200 deltagare är Grand National världens största endurotävling, som nu hålls för trettiofjärde året i rad. Ett endurolopp tar strax över tre timmar och kräver ganska mycket av en förare. 

– Det är när det börjar stöka till sig med en trött skalle och en trött kropp som man kanske tar ett felbeslut som gör att man vurpar eller kör fast. Man är ganska trött i skallen efter ett lopp, säger Johnny Gustafsson från Rödeby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista