HMS Malmö vid kaj. Foto: Lasse Agnell/Sveriges Radio
HMS Malmö fick transportera de båda besättningsmännen till Karlskrona. Foto: Lasse Agnell/Sveriges Radio

Två personer evakuerades av marinens fartyg utanför Karlskrona

1:36 min

Två besättningsmedlemmar med rökskador fick evakueras och föras i land i Karlskrona efter en brand som bröt ut ombord på en färja på väg till Tyskland.

Det började brinna ombord på färjan Stena Nordica som går mellan Liepāja och Travemünde efter att läckage uppstod på en bränsleledning. När det läckte ut landade det på varma delar i maskinrummet som då blossade upp enligt Mats Rinman, räddningsledare på sjöräddningscentralen.

Branden släcktes av personal ombord men två besättningsmedlemmar fick rökskador i samband med släckningsarbetet. Färjan befann sig då utanför Karlskrona. Marinens fartyg HMS Malmö som av annan anledning befann sig i närheten kunde föra besättningsmedlemmarna i land.

– Själva evakueringen skedde utanför Karlskrona med hjälp av svenska marinens fartyg som plockade över de här två besättningsmedlemmarna till eget fartyg och förde dem till Karlskrona där ambulans mötte upp, säger Mats Rinman.

Totalt fanns 147 personer ombord men förutom besättningspersonalen som evakuerades ska ingen annan ha kommit till skada och färjan kunde fortsätta till Travemünde i Tyskland enligt Mats Rinman, räddningsledare.

Enligt ansvariga på Blekingesjukhuset är männen lindrigt skadade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista